19 юли 2010

Maha Mrityunjaya Mantra


Велика, побеждаваща смъртта мантра

Маха Мритюнджая мантра е една от най-мощните древни санскритски мантри. Тя е зов за просветление и е практика за пречистване на кармата на душата на дълбоко ниво. Смята се също така, че е много полезна за психическото, емоционалното и физическото здраве.


Научете я и я повтаряйте за здраве и дълголетие.

Om Tryambakam Yajamahe
Sugandhim Pushtivardhanam
Urvarukamiva Bandhanan
Mrityor Mukshiya Maamritat

Ние пеем във възхвала на трите очи на Всемогъщия Бог,
Който прониква, поддържа и подхранва всичко като аромат.
Можем да се освободим от страха от болестите и смъртта,
И да получим нектара, който слага край на цикъла на прераждането.

AUM/OM: Абсолютна реалност. Тази, която включва трите състояния на грубия, финия и каузалния свят, трите нива на съзнание, несъзнаване, подсъзнание, и трите универсални процеса на идването, това, което е, и отпътуването. Абсолютното мълчание отвъд трите нива е мълчание след AUM. AUM се добавя в началото на всички мантри.
- - -
Tryambakam: Trya означава три. Ambakam означава очи. Това са трите очи на абсолюта, които са в процес на създаване, съществуване и прекратяване на съществуването. Те символизират и трите първични божества Брама, Вишну и Шива. С тази дума ние се обръщаме към Бога като Всезнаещ (Брама), Вездесъщ (Вишну) и Всемогъщ (Шива).
- - -
Yajamahe: Ние пеем във възхвала. Ние се радваме в медитация за всичко това.
- - -
Sugandhim: означава „Неговия аромат” (на знания, присъствие и сила, т.е. три аспекта), който е символ на най-доброто и винаги се разнася около нас. Ароматът се свързва с радостта, че ние осъзнаваме, виждаме и чувстваме Неговите добродетелни дела.
- - -
Pushtivardhanam: Pooshan се превежда като Поддръжник на този свят, Той Е Отец (баща) на всички. Pooshan е и вътрешният двигател на всички знания, синоним на Слънцето и символизира Брама, Всезнаещият Създател.
- - -
Urvarukamiva: Urva означава голям, мощен, смъртоносен. Arukam означава болест. Така Urvaruka означава непреодолима, смъртоносна болест. Болестите са също три вида, причинени от отрицателното въздействие на трите злини - невежеството, лъжата (невъзможността на сетивата ни да възприемат истината около нас) и слабостта (ограничението, което ни налага физическото тяло).
- - -
Bandhanan: означава обвързаност. Заедно с Urvarukamiva, това означава "Аз съм обвързан със смъртоносни и непреодолими заболявания".
- - -
Mrityor: означава невежеството, неистина.
- - -
Mukshiya: означава освобождение - физическо, умствено, духовно. Избавление от смъртта (както от преждевременна смърт в този физическия свят, така и от безкрайния цикъл на смърт и прераждане), в името на Mukshiya (Нирвана или окончателно освобождаване от прераждане).
- - -
Maamritat: означава "Моля, дайте ми малко Amritam (подмладяващ нектар). Прочетено с предходната дума, това означава, че ние се молим за "Amrit", за да се избавим от смъртта и болестите, и да сложим край на цикъла на прераждането.

Можете да чуете как звучи тази мантра в два варианта.




По материали от Интернет.


П. П. 2022 г.: Мантрите произлизат от Индия и са подходящи за вярващите от Изтока. Ние сме православни християни и предпочитаме Молитвата.


.