25 август 2015

Четирите аспекта на любовта


По книгата на Тик Нят Хан 
"Истинска любов"

Тик Нят Хан е виетнамски дзен будист, монах, учител, писател, поет и пацифист. Пребивава в медитационния център Плъм Вилидж в Южна Франция и пътува по света, за да провежда събори и да изнася речи (Уикипедия).

Името му е поставено на четвърто място (след Далай Лама, Екхарт Толе и Папа Франциск) в Списъка на 100-те най-влиятелни живи духовни личности, който ежегодно публикува Английското списание Watkins Mind Body Spirit.

Следва първата глава от чудесната му книга, преведена на български, Истинска любов.

Четирите аспекта на любовта 

Според будизма, истинската любов има четири аспекта.

Първият е майтри, което можем да преведем като "любяща доброта", "великодушие", "доброжелателност". Любящата доброта не е само желание да направим някого щастлив, да донесем радост на любим човек. Тя е способността да носим радост и щастие на човека, когото обичаме, защото дори ако намерението ни е да обичаме този човек, любовта ни може да го накара да страда.

За да обичаме правилно, е нужно да се научим на това, а за да можем да даряваме щастие и радост, трябва да се упражняват да се вглеждаме дълбоко в човека, когото обичаме. Защото ако не разбираме този човек, не можем да обичаме правилно. Разбирането е същността на любовта. Ако не можете да разберете, не можете да обичате. Ако един съпруг, например, не разбира най-дълбоките тревоги на жена си и най-съкровените й копнежи, ако не разбира страданието й, той няма да може да я обича както трябва. Любовта е невъзможна без разбиране.

Какво трябва да направим, за да разберем някого? Да отделим време и да се упражняваме да се вглеждаме дълбоко в този човек. Трябва да бъдем готови да разберем и да внимаваме, да наблюдаваме, да се взираме. Плодът на това вглеждане се нарича разбиране. Любовта е нещо истинско, ако е създадена от веществото, наречено разбиране.

Вторият елемент на истинската любов е състраданието, каруна. Това не е само желанието да облекчим болката на друг човек, но и способността да го направим. Трябва да се упражняваме дълбоко да се вглеждаме, за да постигнем добро разбиране за природата на състраданието на този човек и да можем да му помогнем да се промени. В основата на практиката винаги стоят познанието и разбирането. Практиката на разбирането е практиката на медитацията. Да медитираш, означава да се вглеждаш дълбоко в сърцето на нещата.

Третият елемент на истинската любов е радостта, мудита. Няма ли радост в любовта, тя не е истинска. Ако през цялото време страдате или плачете, или разплаквате онзи, когото обичате, това всъщност не е любов, а даже напротив. Щом няма радост в любовта ви, можете да бъдете сигурни, че това не е истинска любов.

Четвъртият елемент е упекша, самообладание, или "свобода". В истинската любов намираме свобода. Когато обичаме, даваме свобода на човека, когото обичаме. Ако не е така, значи не е истинска любов. Трябва да обичате така, че онзи, когото обичате, да се чувства свободен - не само външно, но и вътрешно. "Любими, имаш ли достатъчно пространство в сърцето си и навсякъде около себе си?" Това с разумен въпрос, с който можете да проверите дали любовта ви е нещо истинско.



.