13 юни 2018

4 начини за укрепване на вашата духовностВашето духовно пътуване 
е точно това ... пътуване.


Идва време, когато може да се наложи да промените курса, да коригирате някои практики или да изоставите определени вярвания. Това, което е работило за вас в началото на духовното ви пътуване, може да не ви върши работа сега. Или може би има стари практики, които отново можете да прилагате, за да спомогнат вашия растеж. Независимо от това докъде сте стигнали в пътуването си, важно е да продължите да изграждате по-силни връзки с вашата Висша сила, вашето Истинско Аз и с другите.

Духовната сила не идва пасивно. Тя заема активна позиция, за да насърчи растежа. Много духовни лидери в историята са преживели мъчителна болка и страдание, давайки пример за целенасоченост и отдаденост на вярванията и практиките. И ако има нещо, което можете да научите от тях, е че вашето духовно пътуване е неповторимо. Това, което работи за вас, може да не работи за най-добрия ви приятел или партньор и обратно.

Независимо дали сте затънали, апатични или просто се стремите да растете в духовната област, има четири начина да укрепите своята духовност.

Практикувайте Прошка

Прошката е мощно действие, катализиращо промяна. Има много ужасни неща, които се случват в този свят и е вероятно да сте били наранени от някого в миналото. Като задържате в себе си тази болка и ненавист, само насърчавате негативността да измъчва и втвърдява сърцето ви. И, макар да не осъзнавате това, тази несправедливост засяга вас много повече от другия.

Въпреки че не е лесно да се прости, това е необходима стъпка към цялостност и истинска връзка с вашето Висше Аз. Потърсете и се опрете на Висшата сила вътре във вас, за да простите на онези, които са ви наранили. Обградете се с наставници, приятели или духовни учители, които да ви помогнат и да ви напътстват в този процес.

Ако имате нужда от някакво вдъхновение, използвайте Махатма Ганди като пример. Той го казва най-добре: "Слабите никога не могат да прощават. Прошката е атрибутът на силните."

Бъдете отворени и честни с другите

Тъй като духовността е субективна, нейната сила е в споделянето й с другите. Изковаването на истинска автентичност отваря пътя пред тялото, ума и духа към неограничени възможности. Лесно е да се откажете от фалшивото си Аз - това "ти", което споделяш със света, за да угодиш на другите, да отговаряш на очакванията и да пазиш сърцето си. Но мощта идва от споделянето на вашето Висше Аз с тези, на които вярвате.

Поемете риска да бъдете уязвими, като споделяте тайните си, несигурността си и недостатъците си с другите. Като се приемате такъв, какъвто сте - с всички недостатъци и пр. - вашият Дух ще може да диша свободно и да приема, че никой не е съвършен и че красотата може да се крие в безпорядъка. 

Ето някои идеи как да направите това:
 • Вечеряйте с доверен приятел и споделете, че се чувствате уязвим
 • Посетете група за подкрепа, където се изисква анонимност
 • Намерете духовен водач, който е готов да ви чуе
 • Потърсете консултация с лицензиран специалист, коуч, който слуша обективно.

Изследвайте вашето Висше Аз

"Кой сте вие?" е въпрос уникален и достоен за проучване. Чрез полагане на усилия да се опознаете отвътре и отвън, можете да откриете какво ви дава сили за живот и кое е това, което ви изчерпва. С това знание вие сте в състояние да създадете живот на изобилие, да уважавате начина си на съществуване и да давате пространство на другите, за да открият и те своето Висше Аз.

Опитайте някоя от тези практики, за да започнете да проучвате:
 • Спомнете си за времето в живота си, когато сте се чувствали задоволени и времето, когато сте били отчаяни. Определете всички модели или обстоятелства, които могат да хвърлят светлина върху това, от което се нуждаете повече или по-малко в живота си сега.
 • Срещайте се редовно с духовен учител, който може да ви напътства в дейности и практики на самоусъвършенстване.
 • Медитирайте с намерението да откриете Истинското си Аз.

Създайте си Правило на Живота

Вашето "Правило на Живота" е пътна карта за това как искате да изживеете живота си, като очертавате духовните практики, които се ангажирате редовно да изпълнявате, за да поддържате връзка с вашата Висша сила, Истинско ви Аз и с другите. То трябва да ви служи като ръководство, а не като закон, така че дайте си милост, ако не го следвате точно. Винаги можете да коригирате това, което счетете за необходимо.

Някои редовни практики за връзка с Висшата Сила могат да включват:
 • Молитва
 • Медитация
 • Тишина

За връзка с Висшето Аз опитайте:
 • Усамотение
 • Самонаблюдение
 • Творчески анализ

За свързаност с другите, някои добри практики могат да бъдат:
 • Редовни вечери с приятели и семейството
 • Духовни събирания
 • Лекции и семинари

Създаването на Правило на Живота може да изглежда обезсърчително, особено ако се опитвате коренно да промените живота си. Преди да обявите, че сте се провалили, проверете дали целите, които сте си поставили са реалистични и постижими. Имайте предвид следните съображения:

 • Включете практики, които се вписват в съществуващия ви график. Ако рядко намирате време да се храните през деня, шансовете да се оттеглите за полудневно усамотение са малки. Вместо това започнете да отделяте време за храна далеч от компютър, телефон или други хора.
 • Опитайте практики, които съответстват на вашите интереси. Ако не сте творческа личност, може би не започвайте с ангажимент да създавате четири произведения на изкуството за един месец. Вместо това намерете нещо, което ще подхранва душата ви и ще ви донесе удоволствие. 
 • Настройте практиките си според вашите нужди. Това, от което имате нужда днес, може да не ви е нужно утре или след шест месеца. По същия начин, може да мислите, че се нуждаете от един час на мълчание и уединение сутрин, но да трябва да жертвате съня си за него. Може би е по-добре първо да се отдадете на адекватна почивка и да практикувате уединение, след като си починете.


Макар че тези предложения не са изчерпателни, те са добър начин да започнете да укрепвате своята духовност. Не забравяйте, че тялото, умът и духът са свързани и вие трябва да балансирате живота си според това. Ако тялото ви е изтощено и не получавате правилното хранене, вероятно няма да успеете да се включите ефективно в духовните практики. Грижете се за себе си във всичките три сфери и се възползвайте от предимството, че сте по-свързани с вашата Висша сила, Истинското ви Аз и с онези, които са около вас.


Източник:  https://chopra.com/articles/4-ways-to-strengthen-your-spirituality


  .