29 септември 2022

От село Орехово до хижа Персенк и обратно

Късметлия съм, че родът на съпругата ми е от с. Орехово в Родопите и имаме къща там. Като млади правехме голям преход: с. Орехово, х. Кабата, Чудните мостове, х. Персенк, Орехово за 10-тина часа. Качвали сме се до х. Персенк и с кола, когато пътят (12.5 км.) беше добър. Сега е разбит и става само за високопроходим автомобил. 

От няколко години снимам Параклисите край село Орехово и когато научих, че край х. Персенк има три параклиса, реших да потърся превоз дотам. Отзова се Найден Рангелов от Орехово със стара, бойна УАЗ-ка. Тръгнахме в 9 сутринта и след невъобразимо друсане, се качихме до х. Персенк за около час.



На около два км. преди билото се отбихме до параклиса "Свети Архангел Михаил".


Под х. Персенк е параклисът "Свети Илия".





Всъщност, една от основните цели на пътешествието ни беше да посетим скоро построения параклис "Свети Йоан Рилски" в местността Катарги. Найден каза, че няма да го намерим сами и ни закара дотам.


Първи параклис на това живописно място построява поп Ной през 1930 год., но той е изоставен и около 1980-тя е полуразрушен, с пробит покрив. Новият параклис е изграден преди няколко години с доброволен труд на жители на Орехово.

Оттук надилу се спуснахме по живописни пътеки сред вековни борове и ели до селото.



Още снимки от тази незабравима екскурзия можете да видитв ТУК.

 .