13 април 2011

Чакри


(7) Сахасрара
Коронна чакра
(6) Аджна
Чакра на челото (Трето око) 
(5) Вишудхa
Чакра на гърлото
(4) Анахатa
Чакра на сърцето  
(3) Манипура
Чакра на слънчевия сплит
(2) Свадхистхана
Сакрална чакра
(1) Муладхарa
Коренна чакра



Теорията за чакрите се гради върху хипотезата, че енергията се движи равномерно в организма ни. В седем точки на нашето тяло съществува концентрация на енергия, която постоянно се движи спираловидно. Тези седем специфични точки се наричат чакри.

Чакра на санскрит означава колело. В йога чакрите са енергийни възли в човешкото тяло. Съществуват седем главни чакри:
  • Муладхара - коренна чакра. Намира се в основата на гръбначния стълб. Асоциира се с невинността - качество, благодарение на което изпитваме чиста, детска радост, неограничена от предразсъдъци и обусловености. Основни функции на първата чакра са оцеляване, сила, утвърждаване на жизнената енергия, пречистване.
    Свързани органи: дебело черво и ректум; жлезa: надбъбречна.
  • Свадхистхана - сакралната чакра. Намира се близо до гениталиите. Счита се, че влияе на сексуалността и репродуктивността. Основни функции на втората чакра са: творчество, създаване на потомство, сексуална функция, повишаване на жизнения тонус.
    Свързани органи: дебело черво, пикочен мехур, бъбреци и полови органи; жлези: половите жлези.
  • Манипура - чакра на слънчевия аплит. Разположена е над пъпа. Третата чакра ни дава чувство за пълно удовлетворение и вътрешен мир. Тя е центърът, който ни прави спокойни и щедри, а също така поддържа нашето духовно израстване. Основни функции: воля, индивидуална сила, храносмилане и усвояване на хранителните вещества.
    Свързани органи: черен дроб, далак, стомах и тънки черва; жлеза: панкреас.
  • Анахата - чакра на сърцето. Намира се в центъра на гръдния кош. Основни функции: любов; състрадание; имунитет; сърдечна дейност, функциите на белия дроб и бронхите.
    Свързани органи: сърцето и белите дробове; жлеза: тимусна.
  • Вишудха - чакрата на гърлото. Това е чакрата, която ни помага да чувстваме връзката си с останалите хора, с цялата Вселена, да усещаме, че сме частица от цялото, а не изолирани субекти. Основни функции: висше творчество и общуване.
    Свързани органи: гласните струни; жлеза: щитовидна.
  • Аджна - чакрата на челото. Намира се между веждите. Основни функции: висш интелект, ясновидство, интуиция, изострен слух.
    Свързани органи: мозъкът; жлеза: хипофиза.
  • Сахасрара - чакрата корона. Намира се над главата. Тя се активизира едва когато всички останали чакри са в равновесие. Основни функции: космическо съзнание.
    Свързани органи: мозъкът; жлеза: епифизата.

При медитация медитиращият си представя всяка чакра като лотос с определен брой листа. Първите шест чакри имат съответно 4, 6, 10, 12, 16 и 2 листа, а сахасрара - 1000.


По материали от Интернет.


  .