19 март 2018

Какво е духовност?


Какво е духовност?

Терминът духовност или да бъдеш духовен се използва доста често в наши дни, но какво точно означава това и как е свързано с живота?

Много хора обичат да споделят с другите, че са "духовни" личности, вероятно за да изтъкнат, че не са материалисти или повърхностни. Това е добре, ако всички разбираме и се съгласяваме за какво става дума.

Традиционно да бъдеш духовен е означавало да бъдеш привързан към религиозни ценности или въпроси на духа, а не към материални или светски неща.

Напоследък това също така означава да достигнем по-високи нива на Съзнание, занимавайки се с медитация, йога и други подобни практики.

Аз смятам, че духовността е състояние, в което сме свързани с една Висша Сила, с Природата, един с друг и с нашата най-дълбоката същност.

Защо духовността е важна в нашия живот?

За да можем да функционираме пълноценно, всички аспекти на личността ни трябва да бъдат балансирани. Нашите тяло, ум и дух трябва да са в хармония помежду си.

Не можем да се съсредоточим само върху материалното и да пренебрегнем духовното. Хората могат да мислят, че да бъдеш духовен е трудно и изискващо усилия, но това не е така.

Можете да почувствате, че сте духовни, когато обичате да слушате красива музика, да гледате невероятно произведение на изкуството или да четете вдъхновяваща книга или поезия.

Защо това е духовно?

Това е духовно, защото когато се потопите в него и извлечете удоволствие от него, то докосва душата ви и ви свързва с Твореца.

Вие изживявате духовни моменти, когато се разхождате в гората и се свързвате с природата, вървите по красив плаж или наблюдавате залеза на слънцето.

Установявате духовна връзка с другите, когато работите заедно за постигане на обща цел, като например набиране на средства за подпомагане на нуждаещи се, състезаване в спортен отбор, участие в музикална група или нещо, което включва работа в екип и сътрудничество с други хора.

Когато сме в хармония с Първоизточника, с Природата, помежду си и със себе си, ние сме духовни. Има толкова много чудесни начини да бъдем свързани.

Как да станем по-духовни?

Отделете време за себе си. Подмладете духа си и се грижете за себе си, като слушате релаксираща музика. Прочетете вдъхновяваща книга; вземете масаж.

Помогнете на тези, които се нуждаят от вашата помощ. Когато помагате на другите, автоматично се свързвате по-добре с останалата част от човечеството. Участвайте доброволно в благородни инициативи, като голям брат или сестра, малка треньорска лига, събиране на храна за бездомни. Всяка малка помощ е добре дошла.

Бъдете благодарни. Има толкова много неща, за които да бъдете благодарни в живота. Отделете време да размишлявате върху тях и да признаете колко сте щастливи със семейството си, приятелите и безкрайните възможности, простиращи се пред вас.

Присъствайте. Обръщайте внимание на живота около себе си. Забележете цветовете и ароматите в природата. Радвайте се на дъжда, стичащ се по лицето ви, на вятъра, развяващ косите ви (който ги има, бел. моя). Това ще ви донесе чувство за живост, свежест и състояние на осъзнатост.

Изразявайте себе си. Ако не можете да рисувате или да пишете стихове, научете се да танцувате, да пеете, да свирите на музикален инструмент или да разказвате вицове. По този начин развивате дясното полукълбо на мозъка си. Всички ние имаме нужда да балансираме своите логическите, линейни аспекти (лявото полукълбо).

Когато осъзнаваме и доразвиваме нашата духовност, ние допринасяме за задълбочаване на чувството за радост и щастие в сърцата ни.


Източник:  https://www.essentiallifeskills.net/what-is-spirituality.html


 .