04 януари 2011

Самооценката


Джон Кехоу

Почти всеки ще се съгласи, че добрата, окуражителна самооценка е много важна, но само малцина разбират как да я постигнат или да открият пътя за осъзнаването на собствената си значимост.

Самооценката е точно това, което и самата дума предполага - оценката или представата, която имаме за себе си, изградена от идеи, които сме сформирали през годините. След като тази оценка или представа се запечати в подсъзнанието, тя започва да живее сама за себе си и забравяме, че ние самите сме я създали, тоест, че можем да я променим и изградим отново.

Нека проследим как се формира самооценката. В детството, когато се образуват ценностите на човека, ние попиваме представата за себе си от околните. И ако родителите ни са ни дарявали с любов и подкрепа, то най-вероятно, ние ще се чувстваме добре и ще сме уверени в себе си. Ако родителите ни са ни обиждали, подигравали или омаловажавали, ние ще имаме не толкова позитивна самооценка. Безброй други преживявания налагат своя отпечатък върху нас в течение на живота ни - докато порастваме, отделяме се от родителите си, навлизаме в света на нашите връстници и на възрастните. За съжаление, ако сме свикнали да придаваме прекалено голямо значение на неизбежните житейски разочарования, то възможно е именно разочарованието да е станало основна част от цялостната ни оценка.

Изградете си стабилна самооценка

Ако не се грижите за една кола, тя неизбежно ще се превърне в развалина. Ако престанете да поддържате дадена къща, то тя ще започне да се руши. Точно по същия начин е нужно да полагате грижи за своята самооценка, ако искате да сте силни и бликащи от енергия. Невежеството и пренебрежението към себе си ще понижат самооценката ви. Поемете своята отговорност. Приемете за себе си правилото да се грижите за отношението към себе си, както за самия себе си.

Животът е пълен с периодично възникващи разочарования, душевна болка, поражения и проблеми и ако не сте внимателни, тези тежести просто ще би повлекат надолу. Необходимо е редовно да укрепвате своята самооценка и да не й позволявате да се руши. Можете да постигнете това, като си съставите програма и започнете да подхранвате вашето съзнание с положителни, ободряващи, вдъхновяващи мисли за собствената си личност. Понякога дори може да хитрувате и да включвате мисли, които все още не са станали реалност. Помнете, че подсъзнанието ще приеме всяка мисъл, която редовно се върти в главата ви, независимо дали е вярна или не и тя рано или късно ще стане част от самооценката ви.

Следните три полезни твърдения могат да бъдат лесно запечатани в съзнанието ви, което незабавно ще направи вашата самооценка по-стабилна:

1. Вие сте уникални. Нито един човек на света не притежава вашите мисли, идеи и начини на действие. Повечето хора се смятат за посредствени, но ВИЕ не правете тази грешка. Не само признайте своята уникалност, но и я показвайте и доказвайте чрез постъпките и мислите си. Радвайте се на живота, бъдете щастливи такива, каквито сте. Отнасяйте се към себе си с достойнството, което заслужавате и ще извлечете огромна полза.

2. Вие можете да направите всичко, което поискате. Понякога забравяме, че животът предлага множество възможности и варианти и прекалено често просто потъваме в рутинното ежедневие, забравяйки за това, което може да бъде постигнато, ако впрегнем ума си и го накараме да работи.

Вие можете:
  • да пътувате до всяка една страна;
  • да научите чужд език;
  • да започнете бизнес;
  • да се научите да свирите на музикален инструмент;
  • да станете член на всеки клуб или група;
  • да усвоите нова професия;
  • да развиете търговия;
  • да смените кариерата си;
  • да започнете работа по нов проект;
  • да си мислите, за каквото си поискате.

Така че, какво не можете да направите, ако впрегнете ума си на работа? Във вашия мозък като в добър компютър вече са написани обширни програми, които проиграват всички варианти. Аз ги наричам нашите холографски възможности. Едничката възможност пред доматеното семе е да стане домат. Розата може да стане само роза. Тяхното предназначение, тяхната съдба е заключена в тази единствена действителност, но вие притежавате неограничен потенциал. Каквото и семе да си изберете да бъдете, то се съдържа вътре във вас.

3. Вие притежавате безгранична сила. Вие владеете сила, която е на ваше разположение във всеки един миг от живота ви. Става дума за способността да изберете собствения си начин на мислене. Никой не може да ви казва как и за какво да мислите. Вие, и само вие, определяте как да използвате тази си сила. Можете да създадете, изградите или стабилизирате,  която и да е област от вашия живот.

За какъвто се мислите, такъв ще станете
  • Плахите мисли правят човека плах.
  • Уверените мисли правят човека уверен.
  • Неуверените - слабохарактерен.
  • Решителните - силен.
  • Целенасочените - целеустремен.
  • Неосъществимите - непрактичен.
  • Безнадеждните - безпомощен.
  • Самосъжалителните - окаян.
  • Възторжените - енергичен.
  • Нежните - любвеобилен.
  • Успешните мисли правят човека успял.

ВИЕ носите отговорност за самооценката си, за представата за себе си и ВИЕ сте отговорни за създаването и поддържането й. Ценете се постоянно. Визуализирайте, посявайте и утвърждавайте положителни качества за вас самите.

Обичайте себе си

Любовта към самия себе си е много важна, но не онази, егоистичната, която казва: "Аз съм най-добър от всички", а подхранваното от вас чувство, че "се харесвате такъв, какъвто сте" - осъзнаването на факта, че не е нужно да се преструвате на нещо, което не сте. Иронията е в това, че в момента, когато се приемете такъв, какъвто сте, вие можете с лекота да се промените и да станете различен. Докато не започнете да се харесвате, ще ви е трудно да се промените, защото единствено приемането на абсолютно всичките ви положителни и отрицателни черти ви позволява да продължите напред. Снемете напрежението. Просто бъдете самите себе си, а не някой друг. Само ако се приемете такъв, какъвто сте, вие ще можете да изследвате и някои от другите си "аз", които искате да бъдете.

Самоувереност

Бъдете самоуверени. Вдъхнете си твърдата убеденост, че вие можете и искате да успеете. Ако сте имали нещастно детство, загърбете го, вие сте тук и сега и бъдещето ви очаква. Претърпявали сте неуспехи, какво от това? Единственото, което има значение сега, са настоящите ви мисли и това, което правите с тях. Когато самооценката ви стане по-стабилна и уверена, ще можете с лекота да намирате изход от всяка житейска ситуация и променяйки се сами, ще видите как се променя и всичко около вас. И така, всичко е във ваши ръце.

По книгата "Подсъзнанието може всичко".

 .