18 февруари 2013

Мантри


Според Уикипедия Мантрата е религиозна сричка, дума или стихотворение, обикновено написана на Санскрит. В зависимост от школата и философията, свързана с мантрата, тя може да бъде използвана по различен начин. Преди всичко тези думи създават вибрации, които карат практикуващия ги да се съсредоточи и вглъби в себе си. Понякога мантрите се използват при религиозни церемонии, за натрупване на благосъстояние, за избягване на опасности или за премахване на враговете. Мантрите произлизат от Индия във ведическия индуизъм, а по-късно са възприети от будистите и джайнистите. Понастоящем мантрите се използват в най-различни духовни практики. 

Думата мантра е санскритска дума, състояща се от корена man- "manas - съзнание" и наставката -tra означаваща "инструмент, средство". Ето защо буквално "мантра" означава "инструмент на съзнанието". Мантрите са предназначени за освобождаване на ума от илюзията и материалната обвързаност. Монотонното пеене (напяване) е процес на повтаряне на дадена мантра.

Долу са споменати три от най-известните мантри. Повече информация за всяка от тях ще получите, като кликнете на Виж още...


Гаятри мантра 

Gayatri Mantra

Oṃ Bhūr Bhuvaḥ Svaḥ
Tát Savitúr Váreṇ(i)yaṃ
Bhárgo Devásya Dhīmahi
Dhíyo Yó Naḥ Prachodáyāt

Виж още...



Маха Мритюнджая мантра

Maha Mrityunjaya Mantra

Om Tryambakam Yajamahe
Sugandhim Pushtivardhanam
Urvarukamiva Bandhanan
Mrityor Mukshiya Maamritat

Виж още...



Ом Мани Падме Хум

Om Mani Padme Hum

Виж още...






По материали от Интернет.


П. П. 2022 г.: Мантрите произлизат от Индия и са подходящи за вярващите от Изтока. Ние сме православни християни и предпочитаме Молитвата.


 .