12 септември 2009

Портрет на човека, свързан с полето на намерението


по "Силата на намерението" на Уейн Дайър

Книгите на Уейн Дайър | Статии за Уейн Дайър

Човек, който е в състояние на единение с Първоизточника на всичко живо, на вид не се отличава от останалите. Тези хора нямат ореол, нито се обличат в специални одежди, разкриващи богоподобните им качества. Но когато ги видите да минават през живота като късметлиите, които като че ли получават всички хубави неща, и когато започнете да разговаряте с тях, осъзнавате колко са различни в сравнение с обитаващите обикновените равнища на съзнанието. Прекарайте няколко минути в разговор с хората, свързани със силата на намерението, и ще видите колко неповторими са.

Аз наричам тези хора свързани, за да отбележа хармоничната им връзка с полето на намерението. Това са личности, които са направили себе си достъпни за успеха. Невъзможно е да ги изпълниш с песимизъм по отношение на постигането на желанията им. Езикът им не допуска възможността желанията им да не се материализират. Вместо това, те говорят с вътрешна убеденост, която предава дълбокото им и просто знание, че универсалният Първоизточник осигурява всичко.

Те никога не казват: „Като знам какъв ми е късметът, нещата няма да се получат. Много по-вероятно е да чуете нещо от рода на: „Възнамерявам да създам това и знам, че ще стане". Независимо колко се опитвате да ги разубедите, като изтъквате какви ли не доводи, за да подкопаете оптимизма им, те изглеждат блажено слепи за реалността. Все едно живеят в различен свят - свят, в който не могат да чуят доводите, че нещата няма да се получат.

Ако ги въвлечете в разговор по този въпрос, те просто казват нещо като: „Отказвам да мисля какво не може да се случи, защото ще привлека онова, за което мисля, така че ще мисля само за онова, което знам, че ще се случи". За тях няма значение какво е ставало преди. Те не вземат под внимание концепциите за провал или невъзможност. Те просто, без фанфари, остават недосегаеми за причините да бъдат песимисти. Направили са себе си достъпни за успеха и вярват в невидимата сила, която осигурява всичко. Толкова здраво са свързани с всеосигуряващия Първоизточник, че сякаш притежават естествена аура и тя предотвратява преминаването през нея на всичко, което може да отслаби връзката им със съзидателната енергия на силата на намерението.

Свързаните не насочват мислите си към нежеланото, както личи от думите им: Първоизточникът на всичко може да откликне само с онова, което е, а онова, което е, е неограничен запас. Той не може да откликне на оскъдицата или на провала, защото не е никое от тези неща. Ако аз кажа на всеобщия Първоизточник: „вероятно няма да се получи", той ще ми отвърне с онова, което съм изпратил, така че предпочитам мислите ми да бъдат в съответствие със същината на Първоизточника.

За средностатистическите хора, които се боят за бъдещето, всички тези неща звучат като врели-некипели. Те ще кажат на своя свързан приятел да направи справка с реалността и да погледне реалистично на нашия свят. Но свързаните не се отклоняват от вътрешното си знание. Ако искате да ги изслушате, те ще ви кажат, че това е вселена на енергия и привличане и че причината толкова много хора да живеят в страх и оскъдица е очакването им егото да удовлетвори желанията им. Много е просто, ще ви кажат те. Само се свържи с Първоизточника, бъди като Него и намеренията ти ще са в пълно съответствие с всеосигуряващия Първоизточник.

За свързаните всичко изглежда невероятно просто. Насочвайте мислите си към онова, което възнамерявате да създадете. Останете в съответствие с полето на намерението и после търсете знаци, че пожеланото от всетворящия Първоизточник пристига в живота ви. За свързаните просто няма случайности. Те възприемат привидно незначителни събития като оркестрирани в съвършена хармония. Те вярват в синхрона и не се учудват от появата на идеалния човек за ситуацията, нито когато онзи, за когото са мислили, им позвъни изневиделица, нито когато по пощата неочаквано пристигне книга и им даде необходимата информация, нито когато парите за финансирането на замислен от тях проект мистериозно се появят.

Свързаните няма да се опитат да ви убедят в правилността на своя начин на мислене. Те предпочитат да не хабят енергия в спорове и разочарования, защото това привлича в живота им още спорове и разочарование. Те знаят какво знаят и не се изкушават да създадат противодействаща съпротивителна сила срещу хората с друг начин на живот. Свързаните приемат идеята, че няма случайности във вселена, чийто Първоизточник - невидима енергийна сила - постоянно създава и осигурява неограничен запас за всички желаещи да черпят от него. Ако ги попитате, те ще ви кажат просто и ясно: За да се скачиш със силата на намерението, трябва просто да бъдеш в съвършено съответствие с всеобщия Първоизточник, и аз избирам да бъда във възможно най-пълна хармония с него.

За свързаните всяко нещо се появява в живота им, защото силата на намерението го е предначертала. Затова постоянно изпитват благодарност. Те се чувстват признателни за всичко, дори и за привидните препятствия. Свързаните притежават способността и желанието да възприемат временната болест като благословия и в себе си знаят, че всеки неуспех е възможност и тъкмо това търсят във всичко появяващо се в живота им. Чрез благодарността си те почитат всички възможности, вместо да молят Първоизточника да направи нещо, защото това като че ли само укрепва липсващото. Свързаните общуват с Първоизточника в състояние на благоговейна благодарност за всичко присъстващо в живота им, знаейки, че това подсилва намерението им да осъществят тъкмо необходимото.

Свързаните описват себе си като живеещи в състояние на оценяване и изумление. Малко вероятно е да ги чуем да се оплакват от нещо. Те не търсят недостатъци. Ако вали дъжд, радват му се, защото знаят, че няма да стигнат там, където искат да отидат, ако пътуват само в слънчеви дни. Ето така реагират на цялата природа - с признателна хармония. За свързаните снегът, вятърът, слънцето и природните звуци са все напомняния, че те са част от природния свят. Въздухът - независимо от температурата му или силата на вятъра - е почитаният дъх на живота.

Свързаните ценят света и всичко в него. Чувстват се еднакво свързани с природата и с всички същества, включително с живелите преди и с бъдещите поколения. Те имат съзнание за единството и затова не правят разграничения като те или другите хора. За свързаните всичко е ние. Ако можехте да надникнете във вътрешния им свят, щяхте да видите, че страдат от причинената другиму болка. Те нямат концепция за врагове, тъй като знаят, че всички ние произлизаме от общия божествен Първоизточник. Наслаждават се на различията във външния вид и обичаите на другите, вместо да изпитват неодобрение, критичност и да се чувстват застрашени от тях. Връзката им с околните е духовна по своята природа, но те не се отграничават духовно от никого, независимо къде живее или колко различни са външността или обичаите му от техните собствени. В сърцето си свързаните чувстват родство с всичко живо, както и с всеобщия Първоизточник.

Именно поради това свързаните така добре умеят да привличат в живота си сътрудничеството и помощта на другите за осъществяване на собствените си намерения. Само по себе си чувството за свързаност означава, че в ума на свързаните на тази планета няма никой, с когото да не са свързани в духовен смисъл. Тъй като живеят в полето на намерението, цялата жива система във вселената е на тяхно разположение за достигането на всичко, върху което съсредоточат вниманието си, защото те вече са свързани с тази животворна енергийна система и всичките й творения. Свързаните ценят тази духовна връзка и не прахосват енергия за подценяването или критикуването й. Те никога не се чувстват отделени от помощта, предлагана от животворната енергия. Затова свързаните не се изненадват, когато намерението им се осъществи чрез синхрона или съвпадението. В себе си те знаят, че привидно чудотворните събития са се появили в непосредственото им жизнено пространство, защото вече са били свързани с тях. Попитайте ги и те ще би кажат: „Разбира се, това е законът на привличането в действие. Останете вибрационно настроени към Първоизточника на всичко живо, който е създал вас и всички останали, и полето на намерението ще ви сътрудничи с всички сили за материализирането на желаното в живота ви". Те са наясно, че така работи вселената. Други може да твърдят, че свързаните просто са късметлии, но достигналите силата на намерението знаят истината. Те съзнават, че могат да получат всичко, към което насочат вниманието си, стига да останат в хармония със седемте лица на намерението.

Свързаните не се хвалят с щастливата си съдба, а са в постоянно състояние на благодарност и радикално смирение. Те разбират как работи вселената и остават в благословена хармония с нея, вместо да й намират недостатъци и да я обвиняват. Попитайте ги за това и те ще ви кажат, че ние сме част от динамична енергийна система. Енергията, която се движи по-бързо, обясняват те, разпръсква и неутрализира по-бавно движещата се енергия. Тези хора избират да бъдат в хармония с невидимата духовна енергия. Те са приучили мислите си да се движат на равнищата на по-бързите вибрации и затова са способни да отклоняват по-нисшите/по-бавни вибрации.

Свързаните оказват извисяващо въздействие върху живеещите на по-нисшите енергийни равнища. Те излъчват енергия на ведрина и покой и тяхното спокойствие кара другите да се почувстват умиротворени и уверени. Свързаните не се интересуват от победата в спора или спечелването на съюзници. Вместо да се опитват да ви убедят да мислите като тях, те са убедителни чрез излъчващата се от тях енергия. Хората се чувстват обичани от свързаните, защото те са се слели с Първоизточника на всичко живо, който е любов.

Свързаните ви казват без колебание, че предпочитат да се чувстват добре, независимо какво става около тях и как ги преценяват другите. Те знаят, че да се чувстваш зле е избор и че това не помага за поправянето на неприятните ситуации в света. Затова използват емоциите си като показател за степента на съответствието си със силата на намерението. Ако се чувстват зле, това им говори, че е време да променят енергийното си равнище, така че да съответства на спокойната, любяща енергия на Първоизточника. Ще си повтарят: Искам да се чувствам добре, и ще приведат мислите си в хармония с това желание.

Дори светът да е във война, те пак избират да се чувстват добре. Дори в икономиката да настъпи драматичен спад, те пак искат да се чувстват добре. Дори нивото на престъпността да нарасне или някъде по планетата да бушуват урагани, те пак избират да се чувстват добре. Ако ги попитате защо не се чувстват зле, след като по света се случват толкова много лоши неща, те ще се усмихнат и ще ви напомнят: Светът на духа, от който е създадено всичко, работи в покой, любов, хармония, доброта и изобилие и вътрешно избирам да бъда тъкмо там. Потиснатостта само ще привлече още неприятни усещания в живота ми.

Свързаните просто не позволяват благополучието им да зависи от външни за тях фактори - нито от времето, нито от войните някъде по планетата, нито от политическия климат, нито от икономиката и в никакъв случай от решението на някой друг да бъде нисша енергия. Те работят с полето на намерението и подражават на съзидателния Първоизточник на всичко.

Свързаните винаги са във връзка с вечната си природа. Смъртта не буди у тях страх и, ако ги попитате, ще ви кажат, че всъщност никога истински не са се раждали и никога няма да умрат. Те възприемат смъртта като събличане на дреха или като преминаване от една стая в друга - просто преход. Свързаните посочват невидимата енергия, която поражда съществуванието на всичко чрез намерението и виждат в нея истинското си Аз. Тъй като винаги се чувстват приравнени с всички и с всичко във вселената, те не изпитват усещане за отделеност от другия или от онова, което биха искали да привлекат в живота си. Тяхната връзка е невидима и нематериална, но никога не се подлага на съмнения. Затова разчитат на тази вътрешна, невидима духовна енергия, която насища всички неща. Живеят в хармония с Първоизточника и никога не възприемат себе си като отделени. Това съзнание им помага всекидневно да виждат силата на намерението в действие.

Няма да ви се удаде да убедите свързаните, че намерението им няма да се материализира, защото те много силно вярват във връзката си с енергийния Първоизточник. Ще ви поканят да изберете с коя възможност да се идентифицирате и после ще ви насърчат да живеете така, сякаш вече е станало. Ако не сте в състояние да го направите и сте впримчени в тревога, съмнение и страх, ще ви пожелаят всичко добро, но ще продължат да мислят отзад напред. Те са способни да видят онова, което възнамеряват да осъществят в живота си, сякаш то вече се е материализирало и за тях е реалност, защото е напълно реално в мислите им. Ще ви кажат направо: Когато съм в хармония с полето на намерението, моите мисли са Божии мисли и по този начин избирам да мисля. Ако ги наблюдавате достатъчно внимателно, ще забележите, че те са несравними в умението си да реализират намеренията си.

Свързаните са изключително щедри. Като че ли желаното за самите тях отстъпва по сила само на онова, което желаят за другите. Даването им доставя огромно удоволствие - дотолкова, че околните се чудят как изобщо им остава нещо. И все пак животът им е изпълнен с изобилие и като че ли не им липсва нищо желано. Тайната на достигането до силата на намерението, ще ви кажат те, е да мислиш и действаш като всеосигуряващия Първоизточник, от който всичко произлиза. Той винаги дава и аз избирам също да бъда щедър. Колкото повече давам от себе си и от идващото при мен, толкова повече виждам да струи към мен.

Свързаните са изключително вдъхновени хора. Те живеят повече в духа, отколкото във формата. Затова са вдъхновени и вдъхновяващи, а не информирани и изпълнени с информация. Това са хора със силно усещане за собствената си съдба. Те знаят защо са тук, както и че са нещо повече от капсулиран набор от кости, кръв и органи в покрито с кожа и косми тяло. За тях е важен целеустременият живот и изборът да не позволяват на его-изискванията да ги разсейват. Те дълбоко почитат света на Духа и като общуват с този Първоизточник, остават вдъхновени.

Нивото на енергията им е изключително високо. Това ги определя като свързани. Това е енергията на Първоизточника - бърза вибрационна честота, която внася любов при омразата и я преобразува в любов. Свързаните внасят спокойствие при хаоса и дисхармонията и преобразуват тези нисши енергии във висшите енергии на покоя. Когато сте край хора, обитаващи полето на намерението, ще се чувствате енергизирани, пречистени, по-здрави и вдъхновени. Те не са критични към другите и не се демобилизират от чуждите мисли и действия. Често ги определят като надути и дистанцирани, защото не си падат по празнословията и клюките. Те ще ви кажат, че Духът дава живот и че всички на тази планета носят Духа завинаги в себе си като всемогъща сила. Вярват в това, прилагат го в живота си и вдъхновяват околните.

Ще стигнат дори дотам да ви кажат, че дисбалансите на Земята, като земетресения, вулканични изригвания и атмосферни аномалии, са резултат от колективния дисбаланс в човешкото съзнание. Ще ви напомнят, че телата ни са направени от същия материал като Земята, че течността, която съставлява 98 процента от кръвта ни, някога е била океанска вода и че минералите в костите ни са компоненти от ограничения минерален запас на Земята. Те възприемат себе си като едно цяло с планетата и чувстват отговорност да останат в балансирана хармония с полето на намерението, за да помогнат за стабилизирането и хармонизирането на силите на вселената, чийто баланс може да се наруши, ако подчиняваме живота си на раздутото его. Свързаните ще ви кажат, че всички мисли, чувства и емоции са вибрации и че честотата на тези вибрации може да създаде смущения - не само в нас, но и във всичко, направено от същия материал.

Свързаните ще ви насърчат от чувство за отговорност към цялата планета да останете във вибрационна хармония с Първоизточника и възприемат това като жизнено важна задача. Не го приемат като нещо, към което се отнасят или което обсъждат от чисто интелектуална гледна точка - усещат го дълбоко в себе си и го изживяват страстно всеки ден.

Ако ги наблюдавате, ще забележите, че свързаните не мислят за болести и неразположения. Те живеят така, сякаш тялото им е в съвършено здраве. Всъщност възникналата болест никога не е съществувала в мислите им и те вече се смятат за излекувани. Те вярват, че привличат новия изход, защото знаят, че при всяко неразположение съществуват множество изходи, дори и такива, които за другите може да изглеждат невъзможни. Свързаните ще ви кажат, че възможностите за изцеление съществуват тук и сега и развоят на болестта зависи от собствената им нагласа. Точно както вярват, че собственият им покой регулира смута във външни системи, те виждат същата възможност и по отношение на вътрешния смут. Попитайте ги за лечителските им способности и те ще ви казват: „Аз вече съм излекуван и мисля и чувствам единствено от тази перспектива".

Често ще забелязвате болестите и физическите ви оплаквания да изчезват в присъствието на изключително високоенергийни свързани. Защо? Защото високата им духовна енергия неутрализира и изличава нисшите енергии на болестта. Точно както компанията на свързаните ви кара да се чувствате по-добре, защото те отделят и излъчват радостна ободряваща енергия, така и тялото ви ще се излекува, когато е в такова енергийно поле.

Свързаните си дават сметка за нуждата да избягват ниската енергия. Те ще изпратят мълчалива благословия на гръмогласните, свадливи и своенравни хора и ненатрапчиво ще се оттеглят. Свързаните не си хабят времето да гледат насилие по телевизията или да четат репортажи за зверства и военни статистики. Затова може да изглеждат хрисими или безразлични за онези, които се опиват от обсъжданите или излъчвани ужаси. Тъй като свързаните не изпитват потребност да побеждават, да бъдат прави или да доминират над другите, тяхната сила е в това, че извисяват околните с присъствието си. Те проповядват възгледите си, като остават в хармония със съзидателната енергия на Първоизточника. Никога не се засягат, защото егото им не участва при формирането на мненията им.

Свързаните живеят във вибрационно съответствие с полето на намерението. За тях всичко е енергия. Те знаят, че враждебността, омразата и дори гневът към онези, които вярват в нискоенергийните дейности, свързани с насилие под каквато и да било форма, ги подкрепят и само ще допринесат за омаломощаващото въздействие на насилието в света.

Свързаните живеят чрез по-висшата/по-бърза енергия, която им позволява лесно да достигат интуитивните си сили. Те притежават вътрешно знание за предстоящото. Ако ги попитате за това, ще ви кажат: Не мога да го обясня, но просто го знам, защото вътрешно го чувствам. Затова рядко се учудват, когато събитията, които очакват и възнамеряват да създадат... се осъществяват. Като остават толкова силно свързани с енергията на Първоизточника, те успяват да активират интуицията си и имат усет за възможното и как да процедират за постигането му. Вътрешното им знание им позволява да бъдат безкрайно търпеливи и те никога не са неудовлетворени от скоростта или начина, по който намеренията им се реализират.

Свързаните често са огледално отражение на седемте лица на намерението, описвани много пъти в тази книга. Ще видите хора, които са невероятно съзидателни, които не изпитват потребност да бъдат като другите или да постъпват така, както околните очакват от тях. Те внасят неповторимата си индивидуалност в дейностите си и ще ви кажат, че могат да създадат всичко, към което насочат вниманието и въображението си.

Свързаните са невероятно добри и любящи хора. Те знаят, че хармонизирането с енергията на Първоизточника означава да бъдат като добротата, от която са възникнали. И все пак за свързания не представлява усилие да бъде добър. Той винаги е благодарен за онова, което получава, и знае, че добротата към всичко живо и към нашата планета е начинът да изрази благодарност. В резултат на проявената доброта другите искат да му върнат услугата и да му бъдат съюзници за постигането на намеренията му. Той е свързан с неограничен брой хора и всички те са изпълнени с любов, доброта и щедрост и си помагат един на друг в реализирането на желанията си.

Ще забележите също, че свързаните виждат красотата на нашия свят. Те винаги намират нещо, което да оценят. Могат да се опият от красотата на звездно небе или на кацнала върху водна лилия жаба. Те виждат красота в децата и откриват естествен блясък и великолепие в старците. Нямат желание да съдят никого и знаят, че всетворящият Първоизточник придава материална форма единствено на красотата, така че тя винаги е налице.

Свързаните никога не знаят достатъчно! Те подхождат с любознателност към живота и всяка дейност ги привлича. Намират наслада във всички области на човешките и творческите начинания и винаги разширяват хоризонтите си. Тази отвореност за всичко и за всички възможности, както и постоянното разширяване характеризира вещината им в осъществяването на желанията им. Те никога не казват не на вселената. Каквото и да им изпрати животът, те казват: Благодаря ти. Какво мога да науча и как мога да израсна в резултат на полученото? Свързаните отказват да съдят когото и да било или каквото и да било, предложено им от Първоизточника, и тази вечно-разширяваща се нагласа в крайна сметка ги боди до съответствие с енергията на Първоизточника и отваря живота им за получаването на всичко, което Първоизточникът е готов да осигури. Те са отворена врата, която никога не се затръшва пред възможностите. Това ги прави тотално възприемчиви за изобилието, което не спира да струи.

Именно тези нагласи на свързаните са причината да изглеждат такива късметлии в живота. Когато сте край тях, вие се чувствате енергизирани, целеустремени, вдъхновени и приобщени. Иска ви се да бъдете в тяхната компания, защото те ви изпълват с енергия и това ви носи усещане за сила. Когато се чувствате укрепнали и енергизирани, самите бие навлизате в потока на изобилната енергия на Първоизточника и несъзнателно приканвате другите да сторят същото. Връзката не е само с енергията на Първоизточника, тя е с всички останали и с всичко във вселената. Свързаните са в хармония с целия Космос и с всяка частица от Космоса. Тази връзка прави безграничната сила на намерението възможна и достъпна.

Тези във висока степен себереализирани хора мислят отзад напред и усещат онова, което искат да осъществят, още преди то да се появи в материална форма. Те използват емоциите си, за да определят дали са в синхрон със силата на намерението. Ако се чувстват добре, значи са във вибрационна хармония с Първоизточника. Ако се чувстват зле, това ги подтиква да се пренастроят към по-висши енергийни равнища. И накрая действат съобразно мислите за възнамереното и чувството за благополучие, сякаш всичко желано вече е налице. Ако ги попитате какво можете да направите, за да осъществите желанията си, те без колебание ще ви посъветват да промените начина, по който гледате на нещата, и тогава нещата, които гледате, ще се променят.

Приканвам ви да създадете за себе си подобен вътрешен свят и да се насладите на безкрайно величествената сила на намерението.

Действа - гарантирам ви го!

 .