23 март 2020

Сънуващият и сънят


По "Нова земя" на Екхарт Толе.

Несъпротивата е ключът към най-голямата власт във Вселената. Чрез нея съзнанието (духът) се освобождава от затвора си - формата. Вътрешната несъпротива към формата - към това, което е, или се случва - е отричане на абсолютната реалност на формата. Съпротивата прави света и нещата от света да изглеждат по-реални, по-солидни и по-трайни, отколкото са, като в тези "неща" се включва и вашата форма на идентичност, егото. Тя придава на света и на егото тежест и абсолютна важност, които ви подтикват да приемате себе си и света много сериозно. Играта на формата погрешно се възприема като борба за оцеляване и когато вашето възприятие е такова, борбата за оцеляване става ваша действителност.

Многобройните неща, които се случват, многобройните форми, които животът приема, са ефимерни. Те са рожби на мига. Неща, тяло и его, събития, ситуации, мисли, емоции, желания, амбиции, страхове, драми... Те идват, претендират, че са най-важното нещо в момента, и преди да ги опознаете, си отиват, разтварят се в нищото, което ги е родило. Действителни ли са били? Били ли са някога нещо повече от сън, съня на формата?

Когато се събудим на сутринта, сънят, който ни се е явил през нощта, изчезва, и ние си казваме: "О, било е само сън. Не е било действително". Ала нещо в съня все пак трябва да е било действително, иначе нямаше да има сън. Когато смъртта приближава, може да се обърнем, да погледнем към живота си и да се зачудим дали той не е бил само сън. Дори сега, в момента, можете да се върнете към почивката си миналата година или към случилата се вчера драма - и ще видите, че те много приличат на съня ви от предишната нощ.

Има сън, има и сънуващ. Сънят представлява краткотрайна игра на формите. Той е светът - относително, но не и абсолютно действителен. А ето и сънуващият - абсолютната действителност, в която формите идват и си отиват. Сънуващият не е личността. Личността е част от съня. Сънуващият е субстратът, в който се появява сънят, това, което прави съня възможен. Той е абсолютното, стоящо зад относителното, безвремието, стоящо зад времето, съзнанието във и зад формата. Сънуващият е самото съзнание - кой сте.

Да се пробудите в съня е нашата настояща цел. Когато сте пробудени в съня, създадената от егото земна драма си отива и се ражда един по-достоен и по-прекрасен сън.

Това е Новата земя.


Вижте още  Статии за Екхарт Толе


 . 

1 коментар :

 1. Опитах се много пъти да чета Толе, има много и отделни истини в неговите разсъждения, но има и много неща за които бих поспорил а с него. Ето едно което видях в откъса: Да, всички форми и многобройните неща които се случват са ефимерни и мимолетни и незначителни, но те са важни и ние трябва да ги наблюдаваме, да се замисляме над тях! Те са нашите инструменти, чрез които ние откриваме истината за Вселената, за себе си, поправяме предишни грешки, Еволюираме.....! Не можем и не трябва просто да се абстрахираме от тях!
  Теорията за Наблюдателя е чудесна, когато е само малка част от цялостното осъзнаване! Все пак ние сме дошли в света на мимолетните форми не случайно! И както знаем няма случайни неща в нашата Вселена! Просто трябва да се научим да разсъждаваме, да разпознаваме, да овладяваме...
  Да се абстрахираш от формата, от желанията, от очакванията в този кратък живот-лично за мен- означава да си безучастен, да не можеш с нищо да допринасяш, да си апатичен...
  А ние сме тук, със задача за друго: да допринасяме за всички, за света, за себе си, за Единството. Ние сме тук с мисия, ние имаме работа, задачи за изпълнение!
  За мен лично това отдръпване от света и тази интровертност на източните религии и философски течения, смятам за грешно.
  Смятам че живеем във Вселена на Баланса! Във една Вселена на Единството-където всичко е взаимосвързано!
  И трябва да се научим на нейните закони на първо място, както и да знаем за личната си отговорност.... да бъдем Будни!
  Желая ви хубав ден!

  ОтговорИзтриване