04 август 2021

Пьотър Мамонов - руски актьор, поет, музикант, проповедник


Пьотър Мамонов
Пьотър Мамонов (14 април 1951 г. - 15 юли 2021 г.) е съветски и руски актьор и музикант. Най-емблематични са ролите му във филмите "Такси-блус" (1990), "Остров" (2006) и "Цар" (2009) на Павел Лунгин. Той е познат, като бивш фронтмен и текстописец на руската група 'Звуки Му".

След 1995 г. Мамонов започва да води силно уединен живот в село Ефаново, недалеч от гр. Верея, в югозападната част на Московска област. Впоследствие той ревностно приема източно-православното християнство. Мамонов дълги години страда от алкохолизъм, но в интервю споделя, че след като става християнин, спира употребата на алкохол и марихуана.

Особено внимание Мамонов привлича с филма "Остров" (2006), с който Венецианският филмов фестивал е закрит. За ролята си актьорът получава филмовата награда "Ника". Разкаянието и православната вяра на героя във филма, предизвикват признанието на филма от руския патриарх Алексей ІІ и на Руската православна църква (Уикипедия).

В последните години Мамонов има десетки интервюта в руски медии със стотици хиляди гледания в YouTube. За огромно съжаление, COVID-19 ни го отне миналия месец.

В едно от последните си интрвюта Пьотър Мамонов казва: няма смърт! . . . 



 
 .