18 юни 2015

Упражнение за дишане 4-7-8


Тази древна дихателна практика е възстановена от Д-р Андрю Уайл - американски медик, учител и автор на бестселъри, основател, професор и директор на Център за интегрална медицина в Аризона, САЩ. 

Упражнението за дишане 4-7-8 е съвсем просто, не отнема почти никакво време, не изисква екипировка и може да се прави навсякъде. Можете да го правите в различни пози, но, докато го научите, е най-добре да седите с изправен гръб. Докоснете с върха на езика си небцето точно зад горната част на предните зъби и го дръжте там по време на цялото упражнение. Ще издишвате през устата си около езика, като съберете устни в „о“ и издавате звук като свистящ вятър.

Издишайте напълно през устата, като издавате свистящ звук.

1. Затворете устата и вдишвайте тихо през носа, като броите до четири.
2. Задръжте дъха си, като броите до седем.
3. Издишайте напълно през устата, като издавате звук свистене и броите до осем.

Това е един цикъл. Сега го повторете още три пъти.

Забележете, че винаги се вдишва тихо през носа и се издишва шумно през устата. Върхът на езика си остава в позиция през цялото време. Издишването е два пъти по-дълго от вдишването. Времетраенето на цикъла не е важно, от значение е спазването на съотношението 4-7-8. Ако имате проблеми със задържането на дъха си, можете да ускорите темпото, но запазвайки съотношението 4-7-8. С практиката ще се научите да вдишвате и издишвате по-бавно и по-дълбоко.

Това упражнение действа като естествен транквилизатор на нервната система. За разлика от успокояващите лекарства, които са ефективни, когато ги вземате за първи път, но след това с времето губят силата на въздействието си, това упражнение не дава осезаем резултат в началото, но увеличава силата на въздействие с повторението и практиката. Изпълнявайте го най-малко два пъти на ден. Не бива да го правите твърде често. Не правете повече от четири вдишвания наведнъж през първия месец на практиката. По-късно, ако желаете, можете да го разширите до осем вдишвания. Ако се чувствате леко замаян, когато за първи път дишате по този начин, не се безпокойте - ще мине.

Веднъж след като развиете тази техника, практикувайки я всеки ден, тя ще стане много полезен инструмент, който винаги ще ви е под ръка. Използвайте го, когато нещо разстройващо ви се случи, преди да реагирате. Използвайте го, когато чувствате вътрешно напрежение. Използвайте го, за да ви помогне да заспите. Това упражнение не може да се препоръча за всякакви ситуации. Всеки човек трябва да открие свой начин да извлече полза от него.

Гледайте едно видео от д-р Уайл, демонстриращо дишането 4-7-8.



Източник: http://www.drweil.com/drw/u/ART00521/three-breathing-exercises.html


 .