19 юни 2015

Животът като сън


по Рон Смодермон, "Просветление"

Когато бъдете просветлен, Вие се "събуждате" в съня на живота.

Бих желал за момент да размислите върху своето преживяване на сънищата. Те изглеждат много реални, докато ги сънувате, нали? След това се събуждате и откривате: "А! То било само сън". С други думи, съдържанието на съня отлита. То изчезва от Вашето преживяване, сякаш е духнал вятър и го е отнесъл. Вие оставате сам с "реалния живот".

Сега погледнете живота. Да предположим, че стане чудо и Вие оттам, където сте тъкмо сега, можете да наблюдавате своето обкръжение за период от три хиляди години, без да умирате или остарявате. Какво ще стане със сценария около Вас? Хората ще остаряват, ще изсъхват и ще бъдат издухвани. Сградите ще се напукват, ще се срутват и накрая ще бъдат отнасяни от полъх на вятъра. Животът е сън с един малко по-различен мащаб за време от Вашите нощни сънища. Един ден ще се събудите и ще си мислите нещо от рода "А! То било само сън".

Сега, моля върнете се отново към арената на своите сънища, за да разберете още нещо. Може би ви се е случвало по време на самия сън да сте открили, че сънувате. Имам предвид, докато сънувате, да сте разбрали: "О! Това е само сън". Може би дори по време на съня сте преживели себе си като негов автор и сте могли да вложите в него каквото си пожелаете съдържание.

Сега да се върнем към реалния живот. Когато бъдете просветлен, Вие преживя-вате "събуждане" по време на съня на живота, разбирате, че сте негов автор, и осъществявате всяко съдържание, което изберете да направите реално. Но както и при обикновените сънища, Вие не ще можете да осъществите каквото и да било, ако не осъзнаете, че животът е само сън, който продължавате да сънувате. Един ден, в мига на смъртта, ще се събудите и ще разберете, че всичко е било сън. Все пак предпочитам да се събудите сега, за да имам и аз полза от нещата, които ще изберете да осъществите в света.

Вижте, животът е "игра", или "сън", в който Вие засега участвате. Щом знаете това, Вие можете да играете с отговорност, но не сериозно, и ако поискате, можете да премествате планини. Ако смятате, че това е "реален живот", Вие сте всъщност безсилен да осъществите своята истина.

Събудете се и играйте!

Вижте от същия автор: Кой съм аз? | Тайната е в даването | Гласът | Какво движи светаПред стената | Майстор, който се упражнява или...


 .