29 юни 2010

Дао


Дао или Даоизъм е древна китайска религия, възникнала преди повече от 2500 години. Според легендата по това време живял Лао Дзъ - мъдрец и философ, пазител на имперските архиви в древната столица Луоян. Огорчен от постоянния упадък на нравите по време на неспирните войни, Лао Дзъ решил да се оттегли на запад към пустинята. При прохода Ханку един от пазачите на заставата (името му е запазено - Ин Хси), знаейки за репутацията на Лао Дзъ като мъдър човек, го помолил да запише същината на учението си. Така възниква "Дао Дъ Дзин" ("Книга за Пътя и Постигането") - велик ръкопис, съставен от пет хиляди китайски йероглифа. Днес текстът съществува в хиляди варианти на превод, буквално на всички езици. Смята се, че това е може би най-превежданата книга в света след Библията.

В 81 кратки строфи "Дао Дъ Дзин" описва начин на живот, който е балансиран, морален и духовен - прозрения, валидни за всички аспекти на човешкия живот. Много учени смятат тази класическа китайска творба за изключителен образец на висш размисъл върху природата на съществуванието. И днес тя продължава да бъде ценен пътеводител за постигане на начин на живот, изпълнен с хармония, радост, покой и равновесие. Ето първата строфа:

Дао, което може да бъде описано,
не е вечното Дао.
Име, което може да бъде назовано,
не е вечното име.
Дао е едновременно именувано и безименно.
Безименното е първоизточникът на всичко;
именуваното е Майка на десетте хиляди неща.
Който не е изпълнен с желания, вижда тайнството;
който е изпълнен с желания, вижда само проявленията.
А тайнството е входът към разбирането на всичко.
 
Научих нещо повече за Дао от книгата на един от първите ми учители, американския писател Уейн Дайър "Промени мислите си, промени живота си. Мъдростта на Дао в действие!", преведена на български през 2009 г. Д-р Дайър посвещава една година на изследване на 10-тина различни преводи на „Дао Дъ Дзин", като пише кратко есе от 2-3 страници върху всяка строфа. Ето част от увода към книгата му:

"Един от многото дарове на "Дао Дъ Дзин" е, че обогатява ума, особено чрез начина, по който Лао Дзъ използва иронията и парадокса, за да ни накара да се вгледаме в живота. Ако сте убедени, че е редно да сте напористи, Лао Дзъ ви приканва да проумеете ценността на смирението. Ако смятате, че непрекъснато "трябва да се действа", той ви подсказва да обмислите не-действието. Ако мислите, че вкопчването е начин да придобиете желаното или необходимото - той ви съветва да се отпуснете и да се изпълните с търпение.

Но какво всъщност е „Дао"? Както ни разкрива първата строфа, ако го назовеш, ще го изгубиш, затова ето най-доброто тълкувание, което мога да предложа:

Дао е върховната реалност, всеобхватният Първоизточник на всичко. Дао няма начало или край, не прави нищо и същевременно дава живот на всичко в света на формата и границите, наречен „света на десетте хиляди неща"".

В книгата си „Мъдростта на Китай и Индия" д-р Лин Ютанг казва: „Ако в цялата източна литература има творба, която повече от всички останали заслужава да бъде прочетена, това според мен е "Дао Дъ Дзин" [на Лао Дзъ]... Това е едно от най-дълбоките произведения в световната философия..."

Д-р Уейн Дайър завършва предговора към книгата си с думите:

"Според мен през XXI век трябва да избираме лидери, които разбират важността на казаното от Лао Дзъ. Може би оцеляването на света зависи от това да приемем идеята, че понятията „враг" и „война" могат да престанат да съществуват, ако живеем в съгласие с Дао.

Изпращам ви любовта си заедно с мечтата си за един хармонизиран с Дао свят. Не знам дали има по-велика идея засягаща всички нас, цялата планета и дори Вселената". 

В публикацията са използвани материали от Интернет.

Вижте също:  Лао Дзъ - мисли

 .