28 април 2011

Ин-Ян


Ин и Ян в китайската философия и метафизика e концепция, която описва как двете привидно противоположни сили, енергии и принципи (които са част от Тайдзи цюан, на бълг. Великия предел) се допълват взаимно и преливат една в друга. Този принцип е известен и като дуализъм или хармония на противоположните.

Ин е тъмният, пасивен елемент на упадъка (т.е. разбирай, който клони надолу) и се свързва с водата, въздуха, нощта и Луната. Ян е светлият, активен елемент на развитието, съзиданието (т.е. възход, изкачване) и се свързва с огъня, земята, деня и Слънцето. Ян елементите са чисти и видими, докато Ин елементите са скрити и неуловими или едва доловими. Ин често е символизиран от водата и въздуха, докато Ян е символизиран от огъня и земята. Що се отнася до хората, приема се че жените имат по-голямо количество Ин елемент, докато мъжете повече Ян. Ин се отнася до женствеността, а Ян до мъжествеността. Затова Ин е наричан също женски елемент, а пък Ян - мъжки. В същото време и двата пола притежават от другия елемент в себе си и дори при достигане на желаната вътрешна хармония двата елемента се хармонизират у човека. Това изравняване на елементите Ин и Ян може да се постигне или чрез духовно развитие или чрез връзките (сексуалност, брак, общувания, среда) като допълване на собствения преобладаващ елемент с елемент у другия (партньор) или другите (среда на общуване). Най-често се смята, че сексуалните партньорства компенсират липсата на пълна хармония на двата елемента, като ги уравновесяват в мъжко-женско, Ин и Ян.

Ян винаги съдържа потенциала на Ин и Ин винаги съдържа потенциала на ян, тоест Ин и Ян са противоположни и всеки от тях съдържа в себе си част(ица) от другия. Това виждаме в двете "очи" или "точки" на символа. Така двете сили са комплементарни, а не абсолютни, и са свързани навеки и равностойни по значение. Където едната сила отслабва, другата нараства. Ин и Ян се привличат - Ин привлича Ян и Ян привлича Ин. Едната сила не може без другата, точно както не може да има светлина без мрак и нощ без ден. Чунаг-цу казва, че “Ин е най-високата точка на смразяване, докато Ян е най-високата точка на кипене. Смразяването идва от небето (небесата), докато топлината идва от земята. Взаимодействието на тези два елемента създава хи (хармония) и дава начало на нещата.” (Чунаг-цу, Глава 21).

Според китайската философия, в началото на света стои У Дзи - "Безпределната празнота", където безкрайността и нищото са тъждествени. У Дзи преминава в Тайдзи, където безкрайността се разделя и възникват силите Ин и Ян. От тях след това възникват осемте врати - Багуа, които са различните възможни съответствия на съотношението Ин и Ян. Двете сили винаги се намират в динамично равновесие - Ин поражда Ян и обратно, когато едната сила достигне своя връх, се превръща в другата. В екзистенциален план е важно да се постигне тяхната хармония, която води до затварянето на Тайдзи и постигането на първоначалната У Дзи.

Терминът е от изключителна важност във всички сфери, в които се борави с китайската терминология - философия, религиозен култ, китайска медицина, етика, бойни изкуства и т.н. С популяризирането на китайската култура, терминът започва да се използва и в западната специализирана или художествена литература.


Вид
Ин
Ян
 Пол:
женски

мъжки
 Характеристика:
женственост

мъжественост
 Небесни тела:
Луна

Слънце
 Температура:
студено

топло
 Сезон:
есен/зима

пролет/лято
 Привличане:
центрофугично

центробежно
 Полярност:
негативна

позитивна
 Посока:
север

юг
 Ум:
ляв мозъчен дял/съждение

десен мозъчен дял/емоция
 Активност:
повече умствена

повече физическа
 Цвят:
лилаво, индиго, синьо, зелено

жълто, оранжево, червено
 Светлина:
тъмна

светла
 Растеж:
нагоре и навън

надолу и навътре
 Растеж
 (растения):

хоризонтално,
под земята

хоризонтално,
над земята
 Позиция:
вертикално

хоризонтално
 Тенденции:
експанзия
дифузия
разсейване
разпръскване
разделяне
декомпозиция
дезинтеграция

контракция
синтез
организация
асимирация
обединяване
учередяване
интеграция
 Движение:
по-неактивен, бавен

по-активен, бърз
 Вибрация:
къси вълни,
висока честота

дълги вълни,
ниска честота
 Дневен ритъм:
нощ

ден
 Измерение:
пространство

време
 Биология:
вегетативна

анималистична
 Текстура:
груба

гладка
 Плътност:
по-мек

по-твърд
 Тегло:
по-леко

по-тежко
 Влажност:
по-мокро

по-сухо
 Височина:
по-високо

по-ниско
 Големина:
по-голямо

по-малко
 Химикали:
N, O, K, P, Ca и др.

H, C, Na, As, Mg и др.
 Зодиакални знаци:
Телец, Рак, Дева, Скорпион, Козирог, Риби

Овен, Близнаци, Лъв, Везни, Стрелец, Водолей


По Уикипедия

.