22 юли 2010

Какво е медитация?


Цитати от книги на Шри Чинмой

Медитацията е божествен дар.

Медитацията опростява външния ни живот и енергетизира вътрешния ни живот.

Медитацията ни дава един естествен и спонтанен живот - живот, който става толкова естествен и спонтанен, че не можем да дишаме, без да сме съзнателни за своята собствена божественост.

Медитация означава съзнателно себеразширяване. Медитация означава узнаването или откриването на собственото истинско Аз. Чрез медитацията ние преминаваме отвъд ограниченията, несъвършенствата и обвързаностите.

Медитацията е динамизъм във вътрешните измерения на съзнанието. Когато медитираме, ние всъщност навлизаме в по-дълбоката част на съществото ни. Тогава можем да извадим на преден план богатството, което имаме дълбоко в себе си.

Медитацията е като спускане на морското дъно, където всичко е тихо и спокойно. На повърхността може да има вълнение, но това не се отразява на дълбините. В най-дълбоките си недра морето е изцяло мълчание. Когато започнем да медитираме, ние първо се опитваме да достигнем собственото си вътрешно съществуване - т.е. дъното на морето. И тогава, когато нахлуят вълни от външния свят, ние оставаме незасегнати. Мислите не могат да ни засегнат, защото целият ни ум е изпълнен със спокойствие, тишина, единение. Като рибите в морето са те - скачат и плуват, но не остават следа. По същия начин, когато сме в най-висшата си медитация, ние чувстваме, че сме морето и животните в него не могат да ни въздействат. Чувстваме, че сме небето и всички прелитащи птици не могат да ни засегнат. Нашият ум е небето, а сърцето ни е безпределното море.

Това е медитацията.

Следва 17-минутно Ръководство по медитация "Вътрешна и външна хармония" по горния текст.По материали от Интернет.

 . 

2 коментара :

 1. Медитацията не е индийски метод; тя не е само техника.
  Тя може да дойде при теб само чрез основна трансформация, на нея не можеш да се научиш.
  Представата за медитацията, като за някакъв метод, е абсолютно погрешна.
  Когато започнеш да се занимаваш с ума, ти израждаш самото качество на ума. Умът не е медитативен. Преди да се случи медитацията, той трябва коренно да се промени. Какво е умът във вида, в който съществува сега? Как функционира?
  Умът постоянно вербализира. Знаеш думите, знаеш езика, знаеш концептуалната структура на мисленето, но това още не е мислене. Напротив, това е бягство от мислене. Виждаш цвете и го вербализираш. Виждаш вървящ човек и отново го изразяваш в думи. Умът е способен да трансформира в думи всяко екзистенциално явление. И думите стават препятствие, затвор.
  Затова първото условие за постигане на медитативен ум е осъзнаването на постоянната вербализация и способността да я спреш. Просто съзерцавай предметите, не вербализирай. Усещай присъствието им, но не ги превръщай в думи. Нека предметите да съществуват, но без думи, да съществуват хората, но без езика, да възникват ситуации, но без език. Това е на­пълно възможно, то е естествено. Неестествено е сега съществуващото положение, но ние толкова сме свикнали с него, че даже не осъзнаваме, че постоянно превръщаме усещанията в думи.

  ОтговорИзтриване
 2. Чудесен цитат на Ошо - и много на място, благодаря!

  ОтговорИзтриване