13 октомври 2010

Трансцендентална Медитация


Трансценденталната Медитация е проста, естествена, безусилна процедура, която се практикува 15-20 минути два пъти на ден, седейки удобно със затворени очи.
Тя не е религия, философия или начин на живот. 
Тя е най-широко разпространения, изследван и ефективен метод за самоусъвършенстване.

Какво се случва, когато медитирате?
Техниката на Трансценденталната Медитация позволява да се обърнете навътре, отвъд мислещия ум, да почувствате източника на мислите - чистото осъзнаване, наричано още трансцендентално съзнание или единно поле. Това е най-тихото и спокойно ниво на съзнание - най-вътрешния ни Аз. В това състояние на спокойна бдителност мозъкът функционира със значително по-голяма кохерентност и вашето тяло е в дълбок покой.

Колко и кои хора практикуват ТМ?
Повече от пет милиона души по света са научили тази проста, естествена техника - хора от всички възрасти, култури и религии - което я прави една от най-популярните техники за медитация.
Между тях са: * Бийтълс * Бийч Бойс * Дейвид Линч (режисьор на Туийн Пийкс, Диво сърце, Човекът слон, Мълхоланд драйв и др.) * Лаура Дърн (Диво сърце, Джурасик Парк и др.) * Мел Гибсън * Доли Партън и др. 

Колко научни изследвания са правени на ТМ техниката?
Техниката TM е най-широко проучена от всички техники за медитация. Над 600 научни изследвания са проведени в над 250 университета и изследователски центрове (включително Харвард, Калифорнийския университет и Станфорд). Тези изследвания са публикувани в повече от 100 списания.

Откъде идва ТМ техниката?
Техниката на Трансценденталната Медитация се основава на древната ведическата традиция на просветление в Индия. Това знание се е предавало от Ведическите учители от поколение на поколение в продължение на хиляди години. Около 50-те години на миналия век  Махариши - съвременен представител на Ведическата традиция - връща Трансценденталната Медитация на света, като възстановява знанията и опита за по-висши състояния на съзнанието в този критичен за човечеството момент. Когато учим техниката на Трансценденталната Медитация днес, ние изпълняваме същите процедури, използвани от учители преди хиляди години.

С какво се отличава техниката TM от другите техники за медитация?
Има много форми на медитация, преследващи различни цели. Най-често те включват концентрация или контрол на ума, както и съзерцание, размисъл върху определена тема. Тези практики ангажират ума, например чрез фокусиране върху даден обект или дишането.
ТМ позволява по един прост, естествен и безусилен начин да се надхвърли мисленето и да се навлезе в състояние на будна осъзнатост.

До какво води редовното практикуване на ТМ?
Редовното практикуване на ТМ води до:
  • Вътрешен мир
  • Намаляване на стреса
  • По-добро здраве
  • Намалена тревожност
  • Духовно развитие.

По материали от Интернет.

 .