13 октомври 2010

Трансцендентална Медитация


Трансценденталната Медитация е проста, естествена, безусилна процедура, която се практикува 15-20 минути два пъти на ден, седейки удобно със затворени очи.
Тя не е религия, философия или начин на живот. 
Тя е най-широко разпространения, изследван и ефективен метод за самоусъвършенстване.

Какво се случва, когато медитирате?
Техниката на Трансценденталната Медитация позволява да се обърнете навътре, отвъд мислещия ум, да почувствате източника на мислите - чистото осъзнаване, наричано още трансцендентално съзнание или единно поле. Това е най-тихото и спокойно ниво на съзнание - най-вътрешния ни Аз. В това състояние на спокойна бдителност мозъкът функционира със значително по-голяма кохерентност и вашето тяло е в дълбок покой.

Колко и кои хора практикуват ТМ?
Повече от пет милиона души по света са научили тази проста, естествена техника - хора от всички възрасти, култури и религии - което я прави една от най-популярните техники за медитация.
Между тях са: * Бийтълс * Бийч Бойс * Дейвид Линч (режисьор на Туийн Пийкс, Диво сърце, Човекът слон, Мълхоланд драйв и др.) * Лаура Дърн (Диво сърце, Джурасик Парк и др.) * Мел Гибсън * Доли Партън и др. 

Колко научни изследвания са правени на ТМ техниката?
Техниката TM е най-широко проучена от всички техники за медитация. Над 600 научни изследвания са проведени в над 250 университета и изследователски центрове (включително Харвард, Калифорнийския университет и Станфорд). Тези изследвания са публикувани в повече от 100 списания.

Откъде идва ТМ техниката?
Техниката на Трансценденталната Медитация се основава на древната ведическата традиция на просветление в Индия. Това знание се е предавало от Ведическите учители от поколение на поколение в продължение на хиляди години. Около 50-те години на миналия век  Махариши - съвременен представител на Ведическата традиция - връща Трансценденталната Медитация на света, като възстановява знанията и опита за по-висши състояния на съзнанието в този критичен за човечеството момент. Когато учим техниката на Трансценденталната Медитация днес, ние изпълняваме същите процедури, използвани от учители преди хиляди години.

С какво се отличава техниката TM от другите техники за медитация?
Има много форми на медитация, преследващи различни цели. Най-често те включват концентрация или контрол на ума, както и съзерцание, размисъл върху определена тема. Тези практики ангажират ума, например чрез фокусиране върху даден обект или дишането.
ТМ позволява по един прост, естествен и безусилен начин да се надхвърли мисленето и да се навлезе в състояние на будна осъзнатост.

До какво води редовното практикуване на ТМ?
Редовното практикуване на ТМ води до:
  • Вътрешен мир
  • Намаляване на стреса
  • По-добро здраве
  • Намалена тревожност
  • Духовно развитие.

По материали от Интернет.

 . 

1 коментар :

  1. Всяко нещо, което се случва в живота ни е плод на наша мисъл, довела ни до действие или бездействие...., всеки факт или събитие изглежда като различна истина погледната през погледа на всеки отделно от нас...Контролът върху всяка мисъл би породил различно действие във и извън всеки от НАС !!!

    ОтговорИзтриване