08 август 2011

Ом Мани Падме Хум

 . 
Om Mani Padme Hum
На санскрит: ओं मणिपद्मे हूं

Това е една от най-разпространените мантри в Будизма.

Далай Лама пише за нея:

Много е добре да се рецитира мантрата Ом Мани Падме Хум, но докато го правите трябва да мислите за нейния смисъл, за смисъла на шестте срички, който е велик и всеобхватен.


Първо, Ом символизира нечистите тяло реч и ум на практикуващия, но също символизира чистите тяло, реч и ум на Буда.

Пътят е посочен от следващите четири срички.  
  • Мани означава скъпоценен камък, символизиращ факторите на метода: алтруистичното намерение да станеш просветлен, съчувствие и любов. 
  • Двете срички Падме, означаващи лотус, символизират мъдростта. 

Чистотата трябва да бъде постигната чрез неразделимо единство на метода и мъдростта, символизирана от последната сричка Хум, която означава неразделимост.

И така шестте срички Ом Мани Падме Хум означават, че в зависимост от практиката на пътя, който е неделимо единство на метод и мъдрост, вие можете да трансформирате своите нечисти тяло, реч и ум в чистите тяло, реч и ум на Буда.


Ето и друго тълкуване на шестте срички на мантрата:

Сричка
Пречиства
Сфера на самсара
Om
гордост и егоизъм
богове
Ма
ревност и завист
полубогове
Ni
привързаност и егоистични желания
хора
Pad
невежество и объркване
животни
Мe
алчност и скъперничество
гладни духове
Hum
омраза и гняв
адски създания


Тук можете да видите и чуете известна интерпретация на тази мантра:

По материали от Интернет.

 . 

2 коментара :

  1. Тук нещо не е наред, казвах си, докато чета това, и почнах да се чудя какво точно. И ето какво е: самото схващане, че първоначалното състояние на тялото, речта и духа ни е „нечисто“, не зная дали лежи в основата на будизма като цяло, но звучи аматьорско и несериозно.
    Иначе статията е много хубава, поздравления за което; радвам се, че има хора, които се интересуват от такива неща и ги споделят с околните, а не си пазят като сноби знанието за себе си. Не съм чела всичките ти публикации ( една част от тях, да. ) и не съм попадала на подобни текстове, затова мога да ти препоръчам да се поровиш за окултизъм и кабала - няма по- добър начин да откриеш верния път от тях. (:

    ОтговорИзтриване
  2. Изначалното състояние (Primordial state} според Будизма (Дзогчен) е чисто. Ние го замърсяваме с нашите мисли. Дали окултизма и кабала са верния път? Те са едни от пътищата за постигане на Истината, която е дълбоко вътре в нас.

    ОтговорИзтриване