30 август 2017

Седемте рилски езера


От години планирам посещение на Седемте рилски езера и за малко щях да закъснея, защото на 66 год. възраст доста трудно успях да се изкача на Отовишки връх (Езерния връх, 2696 м.) и да ги видя като на длан. Това е една от най-красивите гледки, разкривали се пред очите ми.

Изкачихме се с лифта от Паничище до хижа Рилски езера. Поглед от хижата на север към Витоша и Стара планина:Спахме в хижата и на другата сутрин тръгнахме за старата хижа 7-те рилски езера. Над нея е Молитвения връх, на който са се молили Учителя и учениците му.

До върха има камък с надпис: "Пази свободата на Душата си. Пази силата на Духа си. Пази Светлината на ума си. Пази топлината на Сърцето си."

Продължихме към Чешмичката "Ръцете, които дават".До Чешмичката има надпис : "Братя и сестри, майки и бащи, приятели и странници, учители и ученици, слуги и господари, вий служители на живота, отворете сърдцата си за Доброто и бъдете като този Изворъ!"

След още два часа изкачване най-после стигнахме Отовишки връх. Оттам гледката е изумителна: към първите четири езера - Долното, Рибното, Трилистника и Близнака...Бъбрека...


Окото...


и Сълзата...


Отлично се вижда и платото, на което Белите братя играят Паневритмия - едно от свещените места в България.


Опитва и моя милост...Още снимки можете да видите тук:  https://goo.gl/photos/2ptxBQyZXzV623PS6


 .