30 май 2017

Екхарт Толе: Ръководство за трансформиране на живота ви


Духовният учител 
Екхарт Толе 
споделя тайната за постигане 
на вътрешен мир.


Покоят идва, когато станете едно с Настоящия момент. Тогава се чувствате у дома – защото сте у дома.

Прошката идва естествено, веднага след като осъзнаете, че миналото не може да надделее над Силата на Настоящето.

Хората не осъзнават, че Настоящето е всичко, което съществува; няма минало или бъдеще, освен като спомен или очакване в ума ви.

Съществуват два начина да бъдете нещастни: единият е, когато не получавате това, което желаете и другият – когато получавате това, което желаете. Ако си мислите, че това, онова или трето нещо ще ви направи щастливи, когато го получите, отново ще се фокусирате в следващия момент – никога не присъствайки пълно в този момент, който е всичко, което имате.

Благодарността е същественa част от това да бъдете присъстващи. Когато навлезете дълбоко в Настоящето, благодарността възниква спонтанно.

Ако си мислите, че когато излезете във ваканция или откриете идеалния партньор или си намерите по-добра работа или по-добро място за живеене или каквото и да е друго, тогава накрая ще бъдете щастливи, това означава, че сте се загубили в бъдещето.

Всяко его желае да бъде специално. Ако не може да бъде специално, като превъзхожда другите, то може да бъде доста щастливо, бидейки особено нещастно.

Вместо да се питате дали можете да бъдете свободни някога, понеже „някога“ е огромно количество от бъдеще време, попитайте се можете ли да бъдете свободни в този момент. Единственото място, където можете или се нуждаете да бъдете свободни е този момент. Не в остатъка от живота ви. Точно сега.

Спомените са мисли, които възникват. Те не са реални. Само когато вярвате, че са реални, само тогава те имат власт над вас. Но когато осъзнаете, че това е просто друга мисъл, изплувала от миналото, тогава вие можете да я обгърнете с пространство. Така мисълта не може повече да ви държи в хватката си.

Егото обича вината. То обича да обвинява другите. Ако това не му е достатъчно, започва да обвинява себе си. Разбира се, всяко човешко същество е вършило в миналото неща, за които сега съжалява. Наивни и глупави постъпки. Но трябва да осъзнаете, че вашата същност, това, което в действителност сте, не се намира в миналото или в мислите ви за миналото.

Веднъж като осъзнаете, че първичната цел в живота ви е вътрешната (да се пробудите за истинската си същност – бел. пр.) и това стане основната ви цел, вторичната, външната цел попада на мястото си. Когато сте верен на Живота и верен на Настоящето, животът ще ви донесе това, което е най-подходящо и съобразено с вътрешната ви цел.

Вие можете винаги лесно да разпознаете дали нещо идва от егото по това, че когато го получите, то не ви удовлетворява.

Вие сте Живот, който е вечен. И когато се потопите в тишина е лесно да усетите, че под индивидуалността ви има една Живост. Има Присъствие, има Съзнание, което е извън времето. И това е Животът отвъд формата на живот, която сте.


Източник: https://www.pinterest.com/pin/212302569914462536/


 .