26 май 2017

Хенри Дейвид Торо - мисли


По "Уолдън или Живот в гората" 
на Хенри Дейвид Торо

"Докато пишех тия страници, по-точно повечето от тях, живеех сам в гората, на миля разстояние от най-близките съседи, в къща, която си бях построил без ничия помощ на брега на езерото Уолдън край Конкорд, щата Масачусетс, и изкарвах прехраната си единствено с труда на двете си ръце. Това продължи две години и два месеца. Понастоящем отново временно пребива-вам в цивилизования свят..."

Така започва световно известният бестселър на американския писател трансценденталист Хенри Дейвид Торо "Уолдън или Живот в гората", завършен през 1854 год. За Торо и "Уолдън" можете да намерите много материали в Интернет.

Последната глава от книгата е "Заключение". Откъси от нея предлагам на вашето внимание.

"Светът е по-широк от представите ни за него."

"Бъди Колумб за цели нови континенти и светове в самия себе си, откривай нови пътища - но не за търговия, а за мисли. Всеки човек е владетел на царство, в сравнение с което земната империя на руския цар е като детска играчка, като могилка, щръкнала над леда."

"Вслушай се в съвета на древния философ: "Познай себе си!" За това са нужни зоркост и смелост."

"Ако човек уверено върви към своята мечта и се стреми да живее по нейните повели, очакват го висини, невероятни за всекидневното трезвомислие."

"Ако си строил въздушни кули, трудът ти не е отишъл напразно - точно там им е мястото. Остава само да им иззидаш основите."

"Има и такива, които проглушават ушите ни, че ние, американците и изобщо днешните хора, сме били интелектуални джуджета в сравнение с древните или дори с елизабетинците. И какво от това? Живо куче струва повече от мъртъв лъв. Да не би човек да трябва да се обеси за това, че принадлежи към пигмейско племе, наместо да се опита да стане най-големият сред пигмеите? Нека всеки си гледа работата и се помъчи да бъде това, за което е роден."

"Защо е нужно тъй отчаяно да се стремим към успех - и то в най-отчаяни начинания? Ако човек не е в крак с другарите си, то е, защото навярно чува друг барабанчик. Оставете го да марширува под музиката, която чува, независимо какъв е нейният ритъм и колко отдалече иде."

"Говорете това, което имате да кажете, а не онова, което се очаква от вас. Истината е винаги по-добра от притворството."

"Колкото и да е жалък животът ти, приеми го и го живей; не бягай от него и не го проклинай. Той не е по-лош от теб."

"Спокойният духом може да живее в доволство, спохождан от радостни мисли, без значение дали обитава дворец или не."

"Често си мисля, че градските бедняци водят възможно най-независимото съществуване."

"Повечето хора смятат, че е под достойнството им да се препитават от милостиня, но обикновено се оказва, че не е под достойнството им да го правят с нечестни средства, което всъщност е унизителното."

"Бедността трябва да се отглежда като градинско цвете, като босилек."

"Не гледай все към новото - било дрехи или приятели. Преобърни старите; върни се към тях."

"Нещата не се променят - променяме се ние."

"Ако трябваше да прекарам целия си живот като паяк в някой тавански ъгъл, светът би бил все тъй широк за мен, щом разполагам с мислите си."

"С излишни пари се купуват само излишни неща. Богатството е непотребно, за да разполагаш с необходимото за душата."

"Не искам ни любов, ни пари, ни слава - дайте ми истината. Седях веднъж на трапеза, която раболепни слуги отрупваха с разкошни ястия и вина, но искреност и истинност нямаше, та си тръгнах гладен от тоя негостоприемен дом."

"Не твърдя, че Джон или Джонатан ще проумеят всичко това; но такава е същината на утрото, което никога не настъпва просто с изтичането на времето. Светлината, която заслепява очите ни, е за нас непрогледен мрак. Изгрява само оная зора, за която сме се пробудили. Денят предстои. Слънцето е само утринна звезда."

1854


 .