23 януари 2012

Какво е отношението ви към скитника?


Спомняте ли си публикацията
Карта на съзнанието?

Там има една таблица с Нивата на Съзнание - от 20 (Срам) до 1000 (Просветление). Зададен е въпросът "Към кое ниво се чувствате най-близо?"

Нека се опитаме да разберем това по-добре чрез един пример. Представете си следното:

В модерен квартал на голям град на тротоара седи старец в окъсани дрехи. Погледнете го от позицията на различните нива на съзнание и обърнете внимание на нюансите в начина, по който го възприемате.

От дъното на скалата, на ниво 20 (Срам), скитникът изглежда мръсен и отблъскващ. 
На ниво 30 (Вина), мислим, че той е виновен за състоянието си. Заслужава да е там, защото вероятно е мързелив или измамник. 
От ниво 50 (Безнадеждност) той изглежда отчаян, изобличаващо доказателство, че обществото не може да направи нищо за бездомните. 
На 75 (Скръб) старецът изглежда трагичен, самотен и изоставен.
На ниво на съзнание 100 (Страх) бихме могли да видим в скитника лична или социална заплаха. Може би трябва да се обадим в полицията, преди той да извърши някакво престъпление. 
На 125 (Желание), той може да предизвика разочарование - защо някой не направи нещо? 
При 150 (Гняв), се опасяваме, че старецът може да извърши насилие, бесни сме, че обществото е позволило да изпадне до това състояние.
На ниво 175 (Гордост) той може да се разглежда като човек, изгубил самоуважение, поради това, че не е успял в живота.

На ниво 200 (Смелост, първото ниво, на което започваме да различаваме истината от лъжата) бихме се запитали дали не е добре скитникът да бъде настанен в приют за бездомни; всичко, от което се нуждае е работа и подслон.
На 250 (Неутралност) той изглежда ОК, може би дори интересен. "Живей и остави другите да живеят", бихме си казали - в края на краищата, той не вреди на никого. 
На 310 (Готовност) може да решим да доближим скитника и да се опитаме да го ободрим или да му предложим помощ.
На 350 (Приемане) мъжът на тротоара ни изглежда интригуващо. Той вероятно има интересна история за разказване; може би е на това място по причина, която никога не бихме могли да предположим.
За ниво 400 (Разсъдливост) той е плод на  настоящата икономическа и социална криза, или може би е добра тема за задълбочено психологическо изследване.

На по-високите нива - Радост, Любов, Покой, старецът започва да изглежда не само интересен, но и приятен, дори привлекателен. Може би ще преценим, че всъщност той е надскочил социалните ограничения и се е почувствал свободен от зависимостите на материалния свят...

Ако установим контакт със скитника, отношението му към нас ще зависи от нашето отношение към него или от нашето ниво на Съзнание. С някои от нас той ще се чувства сигурен, с други - заплашен или обезкуражен. Някои могат да го ядосат, други - да го зарадват. Следователно, някои от нас той ще избягва, а други ще поздравява с радост.

Ето защо е казано, че получаваме от другите това, което им даваме.

А сега, погледнете още веднъж Таблицата, представете си скитника и преценете честно какво е вашето отношение към него. Така ще можете да определите и вашето ниво на Съзнание към момента.

По книгата "Мощ срещу сила: Скритите детерминанти на човешкото поведение" на американския учен Дейвид Хокинс.

Използвани са материали от Интернет.


 .