25 април 2017

Махатма Ганди - кратка духовна биография


Мохандас Карамчанд Ганди, познат като Махатма Ганди, е индийски адвокат, политик, пацифист, борец за човешка свобода и духовен водач на индийското движение за независимост, което довежда през 1947 г. до края на британското владичество в страната. Наречен е още "Баща на нацията".

За него Алберт Айнщайн казва: "На бъдещите поколения ще бъде трудно да повярват, че някога такъв човек, от плът и кръв, е ходил по земята" (Уикипедия).


Кратка биография

1869 г. - Мохандас Карамчанд Ганди се ражда в Порбандар, Гуджарат, като най-малкото от пет деца при четвъртия брак на Карамчанд Ганди с Путали Бай.

1883 г. - Ганди е оженен от родителите си за Кастурбай Наканджи. Двамата са на 13 г. Първият им син, Харилал, се ражда през 1888 г. Имат още трима сина: Манилай (1892) г., Рамдас (1897 г.) и Девадас (1900 г.).

1888-1893 г. - Ганди следва право в Лондон.

1893-1915 г. - Ганди живее и работи в Южна Африка. Води борба за подобряване условията на живот на индийските емигранти там.

1915 г. - Ганди се завръща в Индия. Включва се активно в политическата борба за независимост.

1920 г. - Ганди поема ръководството на Индийския национален конгрес.

1922 г. - Осъден е на шест години лишаване от свобода, от които излежава две.

1930 г. - Ганди инициира кампания за гражданско неподчинение и организира Поход на солта (Salt Satyagraha).

1942 г. - Отново е арестуван. Освободен е след две години. 

1947 г. - Великобритания провъзгласява независимостта на Индия и разделянето ѝ на две части: Индия и мюсюлмански Пакистан.

1948 г. - Ганди е убит от индуски националист.

=  =  =

За четящите този блог по-интересен е духовният път на Ганди

Религия: Семейството на Ганди принадлежи към кастата на търговците вайши.  И двамата родители били силно набожни индуисти, които се покланят на Бог Вишну. Ганди е възпитан в дух на толерантност спрямо друговерците - мюсюлмани, парси, джайнисти, християни и др.

Мантра: В своята автобиография "Моят път към Истината" Ганди споделя, че като дете е бил дребен на ръст, слаб, с щръкнали уши. Често ставал обект на подигравки и малтретиране от страна други деца и се връщал вкъщи разплакан. Бавачката на семейството била дълбоко религиозна и го научила в тежки моменти да си повтаря мантрата Рама, Рама, Рама (Господи, Господи). Това като че ли му дава сила и остава практика до края на живота му.

Ахимса (ненасилие): По време на следването си в Лондон Ганди започва да изучава индуизма, исляма и християнството, като джайнизмът става все по-важен за него. Попада на толстоизма, като идеята за ненасилие оказва силно влияние върху собствената му философия. Прочита книгата на Лев Толстой "Царството божие е вътре във вас" и окончателно се убеждава, че на насилието не бива да се отговаря с насилие. Ганди е въодушевен и от проповедта от планината на Иисус (Матей 5:1-48), която отговаря на неговото виждане на лошото да се отвръща с добро.

Брахмачария (безбрачие, въздържание в секса): Ганди намеква в автобио-графията си, че като млад е бил със силно либидо. Имал 4 сина и силно е ревнувал съпругата си, макар без основание. Когато навлиза дълбоко в индуизма, който учи, че по пътя към Бог човек трябва да се откаже от притежанията и от страстите, разбира важността на половото въздържание. Във филма "Ганди" съпругата му, вече в напреднала възраст споделя, че четири пъти се е опитвал да прекъсне физическата им връзка и се е провалял. Тогава, на 37 год. възраст,  дава тържествен обет за въздържание и го спазва до смъртта си. Бракът му продължава 62 год. като съпругата му го следва като негова ученичка.

Сатяграха (сила на духа и придържане към истината): В Южна Африка Ганди развива концепцията за ненасилствена съпротива и придържане към истината, която нарича "сатяграха"Както в Южна Африка, така и в Индия, Ганди е арестуван многократно от британската колониална власт, като прекарва общо осем години в затвора. През цялото време той призовава на омразата да се отвръща с любов, на презрението - с уважение.

Вегетарианство и пост: Родителите на Ганди са вегетарианци. Той също, като през целия си живот експериментира с различни диети и пости. Измисля специална диета, която му помага за полово въздържание (брахмачария). През втората половина от живота си на два пъти обявява "пост до смърт" (гладна стачка), с което постига помиряване между отделни фракции в индийското общество.

Мокша: Мокша е дума на санскрит, означаваща освобождение от кръга на преражданията. На 30 януари 1948 г. Ганди излиза на поляната пред дома си за вечерна молитва. Както обикновено, събралата се тълпа бурно приветства „бащата на нацията“. Привърженици на учението му се втурват към Ганди, опитвайки се, по древен обичай, да докоснат нозете му. Използвайки настъпилата суматоха, индуски националист (който обвинява Ганди за направените на Пакистан отстъпки), се приближава към него и стреля три пъти. Третият куршум остава в белите дробове, в областта на сърцето. Отслабналият Махатма, подкрепен от двете страни от негови ученички, прошепва: "О, Рама! О, Рама!" (О, Господи!). Показва със знак, че прощава на убиеца и умира.


Вижте също:  Ганди - 10 основни правила за промяна на света

Източник:  Интернет, М. К. Ганди, "Събрани съчинения" .