04 октомври 2011

10 тайни на успеха и вътрешния мир


по едноименната книга на Уейн Дайър, бестселър №1 на "Ню Йорк Таймс"

Авторът на бестселъри Уейн Дайър е написал провокираща мисълта книга за онези от нас, които са избрали да вървят съзнателно по житейската си пътека. Десетте "тайни" на успеха и вътрешния мир, представени тук, са валидни независимо дали сте в началото на пътя, наближавате края му или сте на някое друго място от пътуването.

1. Нека умът ти бъде отворен за всичко и непривързан към нищо.
Да имаш ум, отворен за всичко и непривързан към нищо, звучи лесно, докато не се замислиш колко програмиран е животът ти и каква огромна част от настоящите ти мисли са повлияни от географското местонахождение, от религиозните убеждения на предците ти, от цвета на кожата ти, формата на очите ти, политическата ориентация на родителите ти, размерите на тялото ти, пола, избраните за тебе учебни заведения и професията на пра-прародителите ти - и това са само някои от нещата.

2. Не умирай със замлъкнала музика в себе си.
Лявата половина на мозъка ви анализира, изчислява, пресмята, взема логическите решения. Тя мисли ли, мисли. Дясната половина на мозъка ви е свързана с начина по който възприемате чувствата. Дясната половина ви кара да се просълзите, когато пред вас се открива красива гледка или когато прегръщате любимия човек. Тази част се издига над анализите и разума. Позволява ви да чувствате, докато лявата част анализира случващото се. Вслушайте се в дясната страна, в невидимия спътник. Игнорирайте това което, според другите, би трябвало да бъдете. Изразете музиката в себе си!

3. Не можеш да дадеш нещо, което нямаш.
Чувствата и преживяванията ви са резултат от така наречените привличащи енергии. Това означава, че каквото внасяте в света, това и получавате. Тоест, привличате онова, което сте дали на другите. Нисшата енергия привлича нисша енергия. Тези мисли не само ви правят по-слаби, но и привличат още негативни енергии. От тук разбирате, че за да се чувствате щастливи, трябва да дарявате щастие на околните.

4. Прегърни мълчанието.
Живеем в прекалено шумен свят, в който сме почти непрекъснато заобиколени от силна музика, сирени, строителни машини, ръмжащи камиони, машини за събиране на листа, косачки и т.н. Тези неща натикват тишината, от която се нуждаем, в ъгъла. Хората не само отбягват мълчанието, но и се плашат от него.  В пространството между мислите ви има кратко мълчание, което с практика можете да усетите. Именно в това тихо пространство имате възможността да откриете жадувания покой във всекидневния си живот. Никога няма да познаете този покой, ако нямате пространства между мислите си.

5. Откажи се от личната си история.
Приемете, че миналата ви история и всичките ви рани не са тук във физическата реалност. Не ги допускайте в ума си, защото те само ще размътят настоящите моменти. Вашият живот е една пиеса с няколко действия. Някои персонажи са с кратки роли, други пък - с дълги. Някои от тях са злодеи, а други - добри хора. Но всички те са необходими. Прегърнете всички и преминете към следващото действие.

6. Не можеш да решиш проблема чрез начина на мислене, който го е създал.
Вашите мисли са източникът на абсолютно всичко в живота ви. Опитвайте да контролирате мислите си. Светът е такъв, какъвто трябва да бъде. Хората се държат така, както би трябвало да се държат. От вас зависи как ще възприемете всичко това. Не бъдете изпълнени с гняв. Ако сте, значи сте поредния човек, който допринася за “замърсяването” с него.  Желанието ви да направите нещо за по-нисшите енергии ще ви мотивира да бъдете по-любящи, по-спокойни.

7. Няма оправдано негодувание.
Научете се да прощавате. Помислете си за всички хора, които някога са ви наранили, обидили, измамили или излъгали. Отношението ви към тях не е нищо повече от мисъл, която носите със себе си. Тези мисли на негодувание, гняв и омраза представляват бавни, омаломощаващи енергии, които ще ви изтощят. Освободете се от тях и ще се чувствате много по-спокойни. Замислете се. Няма оправдано негодувание, ако искате да извървите допълнителната миля и да се наслаждавате на вътрешен мир и успех на всяка крачка от своя път.

8. Отнасяй се към себе си така, сякаш вече си онова, което искаш да бъдеш.
Каквото и да си представяте за себе си – все едно колко възвишено и невъзможно ви се вижда в момента – съветвам ви да започнете да се държите така, сякаш желаното е вече реалност. Това е един прекрасен начин да задействате силите, които ще ви помогнат да осъществите мечтите си. Насочете мислите си към онова, което искате да бъдете – художник, музикант, компютърен програмист, зъболекар, каквото и да е. Започнете мислено да си представяте, че притежавате необходимите умения, за да го постигнете. Без абсолютно никакви съмнения. Именно по този начин отивате напред във времето и поемате контрола върху собствената си съдба, като същевременно култивирате вдъхновение.

9. Почитай твоята божественост.
Егото ви казва, че сте сбор от онова, което имате, което правите и което сте. Егото настоява, че сте отделно същество, че индивидуалността и тялото ви са вашата същност и че сте в съревнование с всяко друго его. Егото ви кара да вярвате, че винаги трябва да си отваряте очите за врагове. Егото ви казва също, че сте далеч от онова, което не притежавате и че трябва да изразходвате много енергия, за да го получите. Накратко то ви дели от първоизточника ви и ви кара да се чувствате безпокойни. Отдалечете егото от себе си. Спомнете си, че сте същество от светлина, появило се тук в точния момент. Тялото ви ще се оттегли отново в подходящ момент.  Помнете, че сте част от световното съвършенство. Част от вселенския разум, който поддържа всичко и всеки на тази планета. Живейте с тази мисъл.

10. Мъдростта означава да отбягваш всички мисли, които те правят по-слаб.
Идеята за 10-тата тайна Уейн Дайър взема от книгата "Мощ срещу сила: Скритите детерминанти на човешкото поведение" на американския учен  Дейвид Хокинс. Всяка ваша мисъл може да бъде оценена от гледна точка на това дали ви прави по-силни или по-слаби. След 20 год. проучвания Д-р Хокинс създава Карта на съзнанието, в която описва 17 нива, в които попада всеки от нас. Опитайте да отбягвате мислите, които ви правят по-слаби и ще опознаете истинската мъдрост! Още по тази тема можете да намерите тук: Карта на съзнанието.

Д-р Дайър ви приканва да прочетете десетте тайни с отворено сърце. По този начин ще се научите да изпитвате Божия покой, вътрешния мир, който е истинска дефиниция на успеха.

Информация за други книги на Уейн Дайър, издадени в България, можете да видите тук:

Книгите на Уейн Дайър

Вижте и няколко Статии за Уейн Дайър

 .