16 май 2018

Тънкото изкуство да не ти пука


За едноименния бестселър на американския блогър 
Марк Менсън.


От студентските години проявявам интерес към т.н. книги за самопознание, самопомощ и личностно развитие. Първо ми попадна "Как да печелим приятели и да влияем на другите" на Дейл Карнеги. След това - "Мисли и забогатявай" на Наполеон Хил. Двадесетина години по-късно - "Вашите слаби места" - първата книга на Уейн Дайър. Оттогава д-р Дайър се превърна в един от любимите ми автори - имам всичките му издадени на български език книги, писал съм няколко статии за него в този блог. 

За "Тънкото изкуство да не ти пука" чух случайно по телевизията. Заинтересува ме и я купих.

Марк Менсън издава книгата през 2016 год., когато е на 34 - твърде ранна възраст, за да е натрупал такъв богат житейски опит. Явно Интернет поколението се развива по закони, различни от нашите. По това време той е вече известен американски блогър, чиито провокативни коментари по теми от живота – като личностното развитие, социалните отношения и връзките – изкушават два милиона души да следят блога му редовно. Живее със съпругата си в Ню Йорк, пише статии и води семинари.

За малко повече от година от тази книга са продадени над 2 милиона екземпляра. Тя е най-четеното нонфикшън заглавие на "Амазон" през 2017 год. и бестселър № 1 на "Ню Йорк Таймс".

Болезнено откровен и предизвикващ смях през сълзи, Марк Менсън предлага практически начини да промените житейските си нагласи и да развиете потенциала си. Той ще ви убеди, че не трябва да ви пука за повечето неща. Трябва да ви пука само за най-важните. 

Книгата е написана на жаргон, който на времето наричахме хъшлашки. Самото заглавие "The Subtle Art of Not Giving a F*ck" в по-точен превод означава "Тънкото изкуство да не ти дреме на к***" (моля за извинение).

Въпреки това, смея да препоръчам книгата, особено на младите ми приятели.

Следват кратки пасажи от началото на книгата.

=  =  =

Повечето хора си мислят, че да не ви пука означава да отминавате всичко и всеки с омиротворено безразличие, със спокойствие, което кара бурите да стихнат. Стараят се да бъдат някой, необезпокояван от нищо и неподдаващ се на никакъв натиск, и точно това е представата им за непукизъм.

За човек, който не проявява емоции към нищо и не намира смисъл в нищо, си има дума - психопат. Не мога да си представя защо бихте искали да подражавате на психопат.

В такъв случай какво означава да не ти пука? Нека разгледаме три тънкости, които ще ни помогнат да изясним случая.

Тънкост № 1: Да не ви пука не означава да сте безразлични; означава да се чувствате добре от факта, че сте различни...

Тънкост № 2: За да не ви пука за пречките и трудностите, първо трябва да ви запука за нещо по-важно от тях...

Тънкост № 3: Независимо дали си давате сметка или не, вие винаги избирате за какво да ви пука...

=  =  =

И така, тази книга ви помага да се замислите малко по-дълбоко за онова, което намирате за важно и маловажно в живота.

=  =  =

Тази книга няма да ви научи как да печелите и как да се реализирате, а по-скоро как да губите и да кажете "майната му". Ще ви научи как да направите инвентаризация на живота си и да изтриете всичко, с изключение на най-важните елементи. 

Ще ви научи по-малко да ви пука...

=  =  =

 .