03 юли 2014

Санторини


Санторини (на гръцки: Σαντορίνη) е малка група острови на Гърция в Егейско море. Понякога така се нарича най-големият остров в групата - Тира (на старогръцки: Тера).

Архипелагът е с вулканичен произход, известен преди всичко с катастрофалното вулканично изригване, станало там през 1400 г. пр.н.е. Преди това изригване бреговата линия на Санторини е била почти правилна окръжност, получена в резултат на вулканичните изригвания, довели до образуването на острова. При изригването вулканът експлодира с такава мощ, че централната част на Санторини литва във въздуха. На нейно място се образува огромен кратер (по-точно калдера), който се запълнил с морска вода. Учените преценяват, че изригването взривило планина с височина 1300 м. Във въздуха били вдигнати 100 куб. км. скали. Следи от чудовищната експлозия са открити в Египет и по цялото източно крайбрежие на Средиземно море. И днес на малкия остров Неа Камени, който се намира в калдерата, има активен вулканичен кратер.

Историците смятат, че изригването на вулкана е причината за изчезването на критско-минойската цивилизация - остров Крит се намира само на 100 км на юг от Санторини, и вероятно е бил опустошен от образувалата се при експлозията огромна вълна. Счита се, че това е една от възможните основи на мита за Атлантида.

Сега Санторини е прекрасен туристически център, който привлича туристи от всички дестинации. Като курорт започва да се развива от 1960-1970 г. На острова се преплитат битовия гръцки стил и модерния лукс. Осеян е със скъпи и по-евтини хотели, таверни, барове, дискотеки, красиви плажове и е заобиколен от кристално чиста вода. 

Фира (или Тира) е главният град; прието е залезът да се гледа в Иа. Най-широките плажове са на Камари и Периса. Известните Червен плаж, Бял плаж, Черен плаж и Плаж на влюбените (Lover's beach) са близо до Акротири. Има и множество селца - Пиргос, Мегалохори и др. (Уикипедия).

Навлизаме в калдерата (центъра на островната група) с кораб.


Поглед от най-високата точка на главния остров.


Иа - най-живописната част на Санторини.


Царството на художниците.


Калдерата от различни гледни точки:






Още снимки от Санторини можете да видите тук...

 . 
 .