10 ноември 2010

Чакането


по книгата на Екхарт Толе "Практикуване на силата на настоящето"

Имате ли навик да „чакате"? Колко от живота си прекарвате в чакане? Това, което наричам „чакане на дребно", е чакането на опашка в пощата, в пътно задръстване, на летището или да чакаш нечие пристигане, да чакаш края на работния ден и т.н. „Чакане на едро" е очакването на следващата ваканция, на по-добра работа, децата да пораснат, да дойде истинската любов, успехът, парите, да станете значими или просветлени. Нерядко хората прекарват целия си живот, чакайки да започнат да живеят.

Чакането е състояние на ума. В основата си то означава, че искате бъдещето, а не искате настоящето. Не искате това, което имате, искате нещо, което нямате. С всяко чакане несъзнателно създавате вътрешен конфликт между вашето „тук и сега", където не искате да бъдете, и проектираното бъдеще, където искате да бъдете. Това значително влошава качеството на живота ви, като ви кара да губите настоящето.

Например, много хора очакват благосъстояние. Това не може да се случи в бъдещето. Когато почитате, признавате и напълно приемате сегашната си действителност - къде сте, кой сте, какво вършите точно сега - когато изцяло приемете това, което имате, вие сте благодарни за него, благодарни за това, което е, благодарни за Битието. Благодарност за настоящия момент и пълнота на живота сега - това е истинското благополучие. То не може да дойде в бъдещето. С времето то може да се прояви по различни начини за вас.

Ако сте недоволни от това, което имате, или дори разочаровани, или ядосани заради сегашен недоимък, това може да ви мотивира да забогатеете. Но дори наистина да направите милиони, ще продължите да изпитвате вътрешна липса и дълбоко в себе си ще се чувствате неосъществени. Можете да изживявате нови и вълнуващи неща, които парите могат да купят, но те ще идват и ще си отиват, и винаги ще ви оставят с усещане за празнота и нужда от още физическо или психическо задоволяване. Няма да обитавате в Битието и да чувствате пълнотата на живота в настоящето - единственото истинско благополучие.

ОТКАЖЕТЕ СЕ ОТ ЧАКАНЕТО КАТО СЪСТОЯНИЕ НА УМА. Когато се уловите, че спите в очакване, отърсете се от него. Елате в настоящия момент. Просто бъдете и се радвайте на това. Ако присъствате, никога няма да имате нужда да чакате каквото и да било.

Така че, когато следващия път някой ви каже: „Съжалявам, че ви накарах да чакате", можете да отговорите: „Няма нищо, аз не чаках. Просто стоях тук и се забавлявах — радвах се на себе си."

 .