29 януари 2019

Спасението - призоваване, обръщение и новорождение


По "Християнско богословие"
на Милард Ериксън

Спасението се състои от три стъпки: призоваване, обръщение и новорождение. Чрез Светия Дух Бог приканва невярващия към спасение. Откликът на човека на този призив налага отвръщане от греха и насочване към вяра в Христос. Вярата включва и доверяване. Бог отвръща на тази готовност с обновяване на личността за нов живот в Христос. Като хора, ние можем само да застанем в благоговение пред Божието дело по нашето спасение и обновление като извисени духовни същества.

Следствия от призоваването, обръщението и новорождението

1. Човешката природа не може да бъде променена от социалните реформи или образованието. Трябва да се преобрази от свръхестественото дело на Триединния Бог.

2. Никой не може да предскаже или контролира кога и кой ще преживее новорождение. Това е изцяло Божие дело; дори обръщението зависи от Неговото ефективно призоваване.

3. Започването на християнския живот изисква от човека признаване на неговата собствена греховност и решимост да изостави егоистичния си начин на живот.

4. Спасителната вяра изисква коректно становище относно Божията природа и извършеното от Него дело. Правилното становище обаче не е достатъчно. Трябва да е налице също и активна всеотдайност на личността по отношение на Бога.

5. Обръщението на една личност може да бъде коренно различно от това на друга. Истински важното е да има искрено покаяние и вяра.

6. Новорождението не се чувства, когато се появи. Вместо това, то удостоверява своето присъствие чрез формирането на нова чувствителност по духовните въпроси, нова насока в живота и нарастваща способност да се следва Христос.


 .